#xmas20: Χριστούγεννα and chill! (1)

Σήμερα Δεκέμβρης και ήδη έχουμε στρώσει τα χαλιά μας, ξεσκονίσαμε την σόμπα και (λόγω lockdown) κυκλοφορούμε στο σπίτι με το πιο αγαπημένο μας φουτεράκι και την τρύπια φόρμα που δεν αποχωριζόμαστε με τίποτα. Έτσι, όμως, που έχουμε αρπάξει την ζεστή σοκολάτα και κοιτάμε μελαγχολικά την βροχή να πέφτει λες και είμαστε ήρωας από αμερικάνικη κομεντί, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο για να περάσει η ώρα καθώς πρόκειται να λωλαθούμε.

Εκεί πέφτει η ερώτηση: Τι πρέπει να κάνουμε Δεκέμβρη μήνα για να μπορέσει να περάσει η ώρα, εκτός από τα ηχεία στη διαπασών με Χριστουγεννιάτικες μουσικές;

Είμαι εγώ εδώ, λοιπόν, σαν καλό γατάκι, να σας βάλω τα ποπουδάκια κάτω και να σας προτείνω πέντε ταινίες Χριστουγεννιάτικες που πρέπει να βλέπετε κάθε Χριστούγεννα τουλάχιστον πέντε φορές την κάθε μία. Τι εννοείται ότι περιμένατε κάτι δημιουργικό από εμένα. Γελάω. Εδώ μόνο για το πως θα αποχαυνωθούμε συζητάμε, αλλιώς πηγαίνετε σε άλλη σελίδα που ξέρει να τελειώνει τις εργασίες της στην ώρα τους και δεν τις κάνει το βράδυ πριν την παράδωση.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, γιατί νιώθω ότι σε λίγο θα διώξω όλους τους αναγνώστες μου.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα κινούμενα σχέδια, μιας και είμαι γνωστή λάτρης.

1) Κλάους, το μυστικό των Χριστουγέννων (Klaus)

15 Νοεμβρίου 2019 , 1ώρα 38λεπτά

«Όταν ο Τζέσπερ αυτοανακηρύσσεται ο χειρότερος μαθητής στην ταχυδρομική ακαδημία, διορίζεται σε ένα παγωμένο νησί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι ντόπιοι είναι στα μαχαίρια και σπάνια ανταλλάσσουν κουβέντες μεταξύ τους, πόσο μάλλον γράμματα. Ο Τζέσπερ είναι έτοιμος να τα παρατήσει όταν ανακαλύπτει τον Κλάους, έναν μυστηριώδη ξυλουργό που ζει μόνος σε μια καλύβα γεμάτη χειροποίητα παιχνίδια. Αυτή η απρόσμενη φιλία αλλάζει το Σμίρενσμπεργκ και το κάνει λίγο πιο χαρούμενο.«

Αυτή η ταινία δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στην δημιουργία της Χριστουγεννιάτικη παράδοσης και στην εμφάνιση το Άη Βασίλη. Πρέπει να την δείτε, εάν δεν την έχετε δει ακόμα, γιατί αποτελεί μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που έχω εδώ και πολύ καιρό. Και πιστέψτε με έχω δει πάρα πολλές ταινίες που θεωρούμε επαγγελματίας πλέον. Netflix που είναι ο μισθός μου!

Ξεκινάει με έναν ταχυδρόμο, που δεν θέλει να είναι ταχυδρόμος, ο οποίος για να πάει πίσω στις ανέσεις του πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να παραδώσει 10.000 γράμματα, πράγμα ανέφικτο. Μέσα από ευτράπελα μαθαίνει να αγαπάει το Σμίρενσμπεργκ και να μην θέλει να φύγει.

Η ταινία βασιζόταν στην φιλία και στην θέληση να γίνει ένα θαύμα, ακόμα και αν αυτό προερχόταν από μια εγωιστική πράξη. Ο πρωταγωνιστής αξιολάτρευτος. Ο Κλάους, ότι πιο γλυκό έχω συναντήσει σε χαρακτήρα Άη Βασίλη. Απλά ήθελα να τον πάρω μια τεράστια αγκαλιά. Το τέλος ήταν φαντασμαγορικό και κράτησε την μαγεία των Χριστουγέννων που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Αν σας πω ότι δεν έκλαψα θα πω ψέματα, αλλά επίσης εγώ κλαίω και στις διαφημίσεις με ζωάκια, άρα δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είμαι.

Πραγματικά δεν μπορώ να πω πολλά για αυτήν την ταινία, καθώς θεωρώ ότι είναι από τις ταινίες που μιλάνε από μόνες τους. Αξίζει να την δείτε.

2) Ο γιός του Άη Βασίλη (Arthur Christmas)

11 Νοεμβρίου 2011, 1ώρα 37λεπτά

«Ο Άρθουρ δεν είναι συνηθισμένο παιδί, είναι ο γιος του Αι Βασίλη και είναι αρκετά αδέξιος! Θέλοντας να αποδείξει την αξία του αναλαμβάνει μια αποστολή, να πάει το δώρο σε ένα κορίτσι που φαίνεται να το έχουν ξεχάσει. Και όλο αυτό πρέπει να το καταφέρει σε λιγότερο από 2 ώρες.»

Μου άρεσε αρκετά αυτή η ταινία γιατί παρουσιάζει τον Βόρειο Πόλο σαν ολόκληρη εταιρεία με όχι έναν Άη Βασίλη, αλλά πολλούς μιας και το όνομα Άη Βασίλης ήταν τίτλος που λάμβανε το πρόσωπο των δημοσίων σχέσεων. Μας παρουσιάζει τον Άρθουρ, τον γιό του τωρινού Άη Βασίλη, που, σύμφωνα με τους υπόλοιπους, δεν ήταν Santa Claus Material, αλλά που έχει πολύ καλοσύνη μέσα του. Έτσι είναι ο μόνος εκεί μέσα που ενδιαφέρεται όταν ένα κορίτσι δεν λαμβάνει το δώρο. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία.

Μια πανέμορφη ταινία που σου μαθαίνει ότι και να είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους δεν σημαίνει αυτόματα ότι είσαι ασήμαντος. Ωδή, λοιπόν, στην διαφορετικότητα, μια αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη ιστορία, γεμάτη ελπίδα και χαρά και χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Πσσσςςς πως τα γράφω η ρουφιάνα. Απορώ ακόμα γιατί δεν πληρώνομαι για αυτό! (επειδή είσαι άχρηστη…).

3) Ο Γκριντς (The Grinch)

9 Νοέμβρη 2018, 1ώρα 25 λεπτά

«Ο κυνικός, γκρινιάρης και μισάνθρωπος Γκριντς εκνευρίζεται από τη χαρωπή, γιορτινή διάθεση των κατοίκων του γειτονικού Χούβιλ και αποφασίζει να τους κλέψει τα Χριστούγεννα.»

Για όποιον δεν έχει δει την ταινία «How the Grinch Stole Christmas» του 2000 με τον Τζιμ Κάρει τότε χάνει πολλά από την ζωή του και απορώ πως ζει ακόμα. Αποτελεί μία από τις αγαπημένες μου ταινίες που μπορώ να βλέπω ξανά και ξανά και δεν μπορούσα να βρω κάποια άλλη ταινία που θα φτάσει κοντά στην ειρωνεία που εκφράζει. Μέχρι που το 2018 βγήκε σε κινούμενα σχέδια και ξέχασα την ταινία του 2000.

Η ταινία άψογη, γεμάτη χιούμορ. Καμία σχέση με την live action ταινία. Έχει περισσότερο ειρωνεία, πολύ καλύτερο Γκριντς και λατρεύω το κόνσπετ πολύ περισσότερο. Δεν βλέπεις να μισούν τον Γκριντς επειδή είναι ένα πράσινο τέρας αλλά δεν του μιλάνε επειδή γκρινιάζει και προκαλεί θέματα. Είναι και ένας χαζούλης Who που θεωρεί τον Γκριντς ως τον καλύτερο του φίλο.

Πραγματικά από τις λίγες ταινίες, και συγκεκριμένα χριστουγεννιάτικες, που μπορώ να βλέπω όλον τον χρόνο ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και *συνεχίζει το copy-paste και ξανά μέχρι να τελειώσει το ίντερνετ*.

4) Το πολικό Εξπρές (The Polar Express)

10 Νοεμβρίου 2004, 1ώρα 40λεπτά

«Ένα αγόρι, που δεν είναι σίγουρο για την ύπαρξη ή όχι του Αϊ-Βασίλη, επιβιβάζεται στο μαγικό Πολικό Εξπρές και ταξιδεύει την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τη χώρα του ήρωα όλων των παιδιών.»

Τώρα πήγαμε σε μια κλασική Χριστουγεννιάτικη ταινία που προσωπικά μου δημιούργησε την αγάπη στις Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Τι να πει κανείς για το Πολικό Εξπρές εκτός από την λέξη ΜΑΓΙΚΟ. Μια μαγική περιπέτεια στον Βόρειο Πόλο και ένα ταξίδι μέσα στην πίστη στον Άη Βασίλη. Είχε τα vibes I do believe in fairies από την ταινία του Πήτερ Παν, σε σημείο που είχα πειστεί ότι οι γονείς μου μου έλεγαν ψέματα για την μη ύπαρξη του Άη Βασίλη. Θυμάμαι που καθόμουν την παραμονή και περίμενα, όχι τον Κόκκινο χοντρούλη, αλλά το τρένο να με πάρει για ταξίδι. Με λύπη σας ενημερώνω ότι το τρένο δεν ήρθε ποτέ. Πάω λίγο να κλάψω και έρχομαι.

Γενικά, αποτελεί από τις κλασικές ταινίες που πρέπει να δείτε εάν δηλώνετε λάτρεις των Χριστουγεννιάτικων ταινιών ή γενικά των Χριστουγέννων.

5) Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol)

3 Νοέμβρη 2009, 1ώρα 36λεπτά

«Ο τσιγκούνης και στριφνός Εμπενίζερ Σκρουτζ δεν έχει ούτε φέτος πρόθεση να απολαύσει τα Χριστούγεννα. Όταν, όμως, τα Πνεύματα του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλει Γενέσθαι εμφανίζονται και τον παρασύρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτει τη μαγεία των Χριστουγέννων και αναθεωρεί τη σκληρή στάση μιας ολόκληρης ζωής επανορθώνοντας τα σφάλματά του, προτού να είναι πολύ αργά.»

Η γνωστή Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens που έχει έρθει στους δέκτες μας με πολλές διαφορετικές οπτικές. Έχουμε ταινίες που μένουν πιστές στην εποχή που μας δίνει ο Dickens, αλλά και πολλές που φέρνουν τον Σκρουτζ στο σήμερα χωρίς να χάνουν το νόημα της ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι και το Grinch μπορεί να θεωρηθεί μια διαφορετική ιστορία του Σκρουτζ. Θυμίστε μου να σας κάνω ένα tier list με τις αγαπημένες μου Σκρουτζ ταινίες.

Η αγαπημένη, όμως, adaptation είναι τα κινούμενα σχέδια του 2009 με τον αγαπητό μου Τζιμ Κάρεϊ. Έχει πανέμορφο σχέδιο, πολύ γέλιο και κρατάει το δράμα όσο χρειάζεται. Επίσης, είναι πιο κοντά στην ορίτζιναλ ιστορία και δημιουργεί μια καρικατούρα του Σκρουτζ (όχι βέβαια καλύτερη από τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο οποίος είναι αγάπη) χωρίς όμως να τον γελοιοποιεί. Επίσης, είναι ότι πρέπει για μια κρύα βραδιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να ξυπνήσετε το πρωί νιώθοντας ξανανιωμένοι και να δεχτείτε την μαγεία των Χριστουγέννων.Τι περιμένετε λοιπόν; Αρπάξτε το λάπτοπ σας, συνδέστε το στην τηλεόραση και δείτε τις ταινίες εντελώς νόμιμα, δεν μπορώ να προτείνω κάτι άλλο. Εγώ θα περιμένω να μου πείτε πόσο καταπληκτική είμαι γιατί σας έδειξα τις καλύτερες ταινίες των Χριστουγέννων. Stay tuned για το άρθρο με τις καλύτερες ταινίες, κατ’ εμέ, Χριστουγέννων, που δεν είναι κινούμενα σχέδια, και αν θέλετε μπορώ να σας φτιάξω άρθρο με σαχλορομαντικές κομεντί που λατρεύω!

Αυτά από μένα γλυκά μου βιβλιογατάκια και τα λέμε την επόμενη φορά!

Advertisements
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s