#booktalk: Bride της Ali Hazelwood

Hazelwood, A., 2024. Bride. New York: Penguin Random House.

For English Click Here.

Η Hazelwood είναι το καινούργιο παγκόσμιο φαινόμενο στον χώρο της ρομαντικής λογοτεχνίας, με τα βιβλία της με γυναίκες στο χώρο του STEM* να κλέβουν την καρδιά των αναγνωστών σε όλο το tiktok.

Εγώ προσωπικά δεν είχα διαβάσει κάποιο δικό της βιβλίο αν και ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή την γραφή της. Μέχρι που έμαθα ότι γράφει ένα paranormal romance για μία Βρυκόλακα και έναν Λυκάνθρωπο. Αμέσως, λοιπόν, ζήτησα το Arc (Advanced Readers Copy**) από τους Penguin Random House και δεν απογοητεύτηκα ούτε λεπτό.

Περί τίνος, όμως, πρόκειται το βιβλίο;

Το βιβλίο ακολουθάει την Misery Lark, η οποία είναι η κόρη του πιο ισχυρού συμβούλου Βρυκολάκων των Νοτιοδυτικών, που αναγκάζεται, για να αποκατασταθεί η ειρήνη μεταξύ βρυκολ΄άκων και λυκανθρώπων, να παντρευτεί τον Άλφα της αντίπαλης αγέλης λύκων, Lowe Moreland. Βέβαια, η Misery έχει τους δικούς της λόγους για να παντρευτεί τον θανάσιμο εχθρό της και δεν ταυτίζονται με αυτούς του είδους της.

Ήταν ένα slow burn, enemies to lovers, marriage of convenience, (κάπως) mafia romance και απλά περίμενα την στιγμή που ο Lowe θα έλεγε «MINE» μέσα από τα δόντια του σχεδόν γρυλίζοντας…. Αχχχχ

Είναι ακριβώς το βιβλίο που εμείς οι pnr*** girlies χρειαζόμαστε στην ζωή μας.

www.blackwells.co.uk

Η γραφή της Hazelwood είναι πανέμορφη. Το βιβλίο έρεε τόσο όμορφα που απλά δεν μπορούσες να το αφήσεις. Κι όμως δεν θύμιζε κλασική Hazelwood. Έχοντας συζητήσει το βιβλίο με άτομα που πήραν το Arc και διαβάζουν Hazelwood διαπιστ΄ωσαμε ότι δεν γράφει με τον ίδιο τρόπο. Έτσι διάβασα ένα με δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Το Θεώρημα της αγάπης» και το διαπίστωσα μόνη μου. Η γραφή είναι η ίδια αλλά δεν έχει την ίδια αίσθηση. Έχει ξεπεράσει τους κανόνες του contemporary romance και έχει μπει στους κανόνες του pnr και την λατρεύω για αυτό. Κάπου εδώ φαίνεται ακόμα πιο έντονα ότι προέρχεται από την fan fiction σκηνή γιατί στο βιβλίο χρησιμοποιεί και πολλά omegaverse tropes που δύσκολα τα συναντάς σε παραδοσιακά εκδοθέντα βιβλία. Ναι εντάξει όλοι γνωρίζαμε ότι «Το Θεώρημα της αγάπης» ήταν Reylo**** fanfiction, και εάν δεν το γνωρίζατε μόλις το μάθατε, αλλά πιστέψτε με υπάρχουν και άλλου είδους fanfiction και αναφέρομαι σε αυτά.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, εγώ απλά τους λάτρεψα. Είχαμε την Misery, που πραγματικά δεν ήταν μια βρυκόλακας σαν όλους τους άλλους. Είχε black cat energy αλλά ταυτόχρονα ήταν γλυκιά και υπερπροστατευτική, όταν τουλάχιστον κατάφερνες να περάσεις του τοίχους που ανέβαζε για να προστατευτεί. Από την άλλη ο Lowe, αν και προσπαθούσε να το παίζει σκληρός αρχηγός και τρομακτικός, ήταν απλά golden retriever energy. Ήταν διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό μόνο και μόνο για να είναι όλοι οι υπόλοιποι καλά και ασφαλείς. Αυτό, όμως, που λάτρεψα ήταν το πως ο ένας επηρέαζε τον άλλον. Όταν ήσουν στο μυαλό της Misery, ναι είναι δύο POV*****, έβλεπες πως άλλαζε όλη η οπτικής της προς τους λυκανθρώπους αλλά και τους ίδιους τους βρυκόλακες. Έβλεπε πως ο Lowe προστάτευε τους πάντες και την έκανε να τον ερωτεύεται για αυτό. Από την άλλη όταν ήσουν στο μυαλό του Lowe έβλεπες τόσο θαυμασμό απέναντι στην Misery και τι έχει περάσει που απλά ήθελε να την αγκαλιάσει και για κανέναν λόγο να μην της στερήσει την ελευθερία της ή απλά το ότι έχει επιλογή. ΉΤΑΝ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΝΤΑΞΕΙ;

Θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω από τους άλλους χαρακτήρες αλλά και από τον κόσμο του βιβλίου. Έχει δημιουργήσει μια καινούργια ιστορία για τους βρυκόλακες, δεν είναι οι κλασικοί βρυκόλακες που ζουν για πάντα κτλ., αλλά και για τους λυκάνθρωπους, και θα ήθελα να έδειχνε λίγο περισσότερα από αυτόν τον κόσμο. Θα ήθελα να μάθω τι συνέβη σε αυτόν τον τραυματικό γάμο που έγινε κάποια χρόνια πριν τα περιστατικά του βιβλίου μας. Θα ήθελα να μάθω παραπάνω για το πως ο Lowe ζούσε μακριά από την αγέλη του και τι έκανε ο προηγούμενος Άλφα. Θα ήθελα να μάθω παραπάνω για τα χρόνια που η Misery ζούσε στους ανθρώπους σαν πρόγραμμα ανταλλαγής αλλά χειρότερο. Ήθελα να μάθω πως δημιουργήθηκαν οι μεταλλάξεις και κατέληξαν σε δύο καινούργια ήδη (βρυκόλακες-λυκάνθρωποι). Δηλαδή θα ήθελα περισσότερα για τον κόσμο.

Advertisements

Εκεί που δεν συγκρατήθηκε καθόλου ήταν στο ρομάντζο. Η Hazelwood όχι απλά ξέρει να γράφει ρομάντζο, ξέρει να μας το δίνει με κουταλάκι του γλυκού και να το κατεβάζουμε αμάσητο κάτω. Ατάκες τόσο γλυκές που σε σκοτώνουν. Καταστάσεις που με έκαναν να χαμογελάω λες και δεν υπάρχει αύριο. Απολάμβανα κάθε στιγμή.

Είναι η φάση που διαβάζεις ένα βιβλίο και χαμογελάς σαν το χαζό επί ώρες και μετά αφήνεις στην άκρη το βιβλίο και το ξαναθυμάσαι και ξαναχαμογελάς. Αυτό ακριβώς έπαθα με αυτό το βιβλίο. Απλά χαμογέλαγα σαν το χαζό.

Μην το βλέπετε, όμως, έτσι αθώο. Είχε spice. Μπορεί να αργούσες να καταλήξεις εκεί, αλλά είχε αρκετό spice. Όχι το απλό γλυκό fluffy spice, αλλά αυτό που τα pnr girlies ξέρουν και αγαπούν, αλλά ο κανονικός κόσμος βρίσκει περίεργο. Ας πούμε ότι μπορεί ο πρωταγωνιστής να είχε ένα breeding kink και ας μείνουμε εκεί. Αλλά ξέρεις κάτι; Το περίμενα πως και πως και απλά το κατέβασα αμάσητο νομ νομ νομ νομ! And you know what? I was here for it!

Βέβαια, σαν καλό pnr μας έδωσε μια σφαλιάρα πριν το τέλος και απλά ήθελα να πετάξω το βιβλίο στον τοίχο αλλά δεν μπορούσα γιατί ήταν στο κινητό μου και το κινητό που θα έσπαγε….

Μου αρέσει πολύ όταν οι συγγραφείς πειραματίζονται και λατρεύω που η Hazelwood δεν έκατσε απλά στο contemporary romance μόνο με Stem μυθιστορήματα, αλλά βγήκε από την φούσκα ασφαλείας της και το προσπάθησε. Και ξέρεις κάτι; Έκανε πολύ καλή δουλειά στο πρώτο της παραφυσικό ρομάντζο και πραγματικά ελπίζω να γράψει κι άλλα στο είδος. Έχει θέσει καλά θεμέλια για δύο ακόμα βιβλίο στον ίδιο κόσμο. Για παράδειγμα, θα ήθελα ένα βιβλίο για τον Koen και ένα για τον Owen, θα τα απολάμβανα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Hazelwood έκανε χαρούμενο ένα κομμάτι του εαυτού μου που νόμιζα ότι δεν υπήρχε πλέον. Η έφηβη Ερατώ απλά χαχάνιζε και ήταν τόσο ευτυχισμένη. Πραγματικά ευχαριστώ την Hazelwood για αυτό.

Αυτά από μένα και για το βιβλίο «Bride» της Ali Hazelwood. Πείτε μου εάν θα το διαβάζετε και τα λέμε την επόμενη φορά.


*STEM: Ο όρος  “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά.

**Advance Reader Copy: Είναι μια μορφή του βιβλίο πριν την έκδοση όπου δεν έχει περάσει τις τελευταίες διορθώσεις. Συνήθως τα ARCs, όπως τα αποκαλούν με συντομία, διαθέτουν κάποια λάθη ορθογραφικά ή εκφραστικα, και τα στέλνουν σαν προωθητική ενέργεια για να διαφημιστεί το βιβλίο πριν την έκδοση του.

***PNR: Συντομία του Paranormal Romance, δηλαδή Μεταφυσικό Ρομάντζο.

****Reylo: Είναι ένωση των ονομάτων Kylo Ren και Rey, δύο χαρακτήρων από την καινούργια τριλογογία του Star Wars.

*****POV: Point of View. Σε βιβλίο εννοούμε την οπτική γωνία του χαρακτήρα. Μερικές φορές υπάρχουν δύο pov, δηλαδή δύο οπτικές γωνίες, δηλαδή βλέπουμε το βιβλίο από τα μάτια δύο χαρακτήρων.

Advertisements

Σχολιάστε