#mumreads: Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών

Αθανασιάδης, Κ., 2023. Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών. Αθήνα: Διόπτρα.

Κριτική από τη Γιώτα.


Πάντα ήμουν κατά των audiobooks. Θεωρούσα ότι το βιβλίο πρέπει να το ακουμπάς, να πιάνεις το χαρτί, να διαβάζεις την περίληψη. Ξεκινάς να το διαβάζεις το βράδυ και πέφτει πάνω σου, γέρνει στο πλάι και κάποια στιγμή μέσα στον ύπνο σου ψαχουλεύεις γύρω γύρω να το βρεις, ξυπνάς και συνεχίζεις το διάβασμα. Αυτό όλο βέβαια όταν αξίζει τον κόπο γιατί είναι και κάποια που απλώς σε κοιμίζουν. Ή όρθια στο λεωφορείο ή στο μετρό να χάνεις τη σελίδα αφού μέσα στην πήχτρα προσπαθείς να γυρίσεις τη σελίδα.

Λοιπόν τον τελευταίο καιρό λίγο η κούραση στα μάτια -το γήρας ουκ έρχεται μόνο- λίγο ότι δεν έβρισκα κάτι να με εξιτάρει, λίγο η αϋπνία που επιμένει να μου κρατάει συντροφιά εδώ και κάτι χρόνια με έκανε να υποκύψω στα λόγια της Ερατούς να ακουσω βιβλίο.

www.blackwells.co.uk

Το να ακούσω βιβλίο μου φάνηκε σαν ένα νανούρισμα που θα με έβγαζε από την αϋπνία χωρίς να κουράζω τα ματάκια μου αντί να βάζω στα ακουστικά μου μουσικη. Ποτέ δεν περίμενα τον εαυτό μου να τριγυρνά με τα Bluetooth ακουστικά στο σπίτι ακούγοντας βιβλίο. Η καθημερινότητά μου ίσως να με βρίσκει με τέρμα μουσική στο σπίτι ή έξω μέχρι που να πονάνε τα αυτάκια μου. Δεν είχα όμως και τίποτα να χάσω. Έτσι βρέθηκα στον κόσμο του JukeBooks ψάχνοντας κάτι διαφορετικό. Αφού ξεκίνησα με κάτι κλασσικό –ως συνήθως- και με κοίμισε καλά, ανακάλυψα έναν ωραίο τίτλο «Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών». Το γεγονός ότι κάποιος έβλεπε το φάντασμα της γυναίκας του και βρήκε ένα σκύλο, με έκανε να θέλω ν’ ακούσω την ιστορία του κ. Ισίδωρου μέσα από τη φωνή του Κώστα Κρομμύδα γιατί κι εγώ αναζητούσα κάτι γλυκό όπως ο πρωταγωνιστής της ιστορίας!!!

Και ναι!!! Άκουσα το βιβλίο, ένιωσα το βιβλίο, έφτιαξα τις εικόνες μέσα από το βιβλίο. Ένα γλυκό βιβλίο που μύρισε κρέμα και ρυζόγαλο. Ένα βιβλίο με ανθρώπους ανάμεσα σε αυτή και σε μια άλλη ζωή και μαζί τους μια τετράποδη ψυχή που πήρε και έδωσε πολύ πολύ αγάπη. Λίγωσα από την γλυκιά αγάπη και ενώ το τέλος είναι προδικασμένο για τους πρωταγωνιστές νιώθεις πως αυτή η αγάπη περνούσε και σε μένα μέσα από τη φωνή.

Advertisements

Ένα βιβλίο που και θα διαβάσω σίγουρα γιατί θελω να πιάσω και μέσα από τη σελίδα αυτή την διάχυτη γλυκιά αγάπη. Έχω ενθουσιαστεί γιατί μετά από πολύ καιρό βρήκα ξανά το λόγο ύπαρξης της λογοτεχνίας: να σου ανοίγει η ψυχή, να βρίσκεσαι σε κάποιον άλλον κόσμο, να βιώνεις τα συναισθήματα του άλλου.

Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να τριγυρνάω στο σπίτι με τα ακουστικά ακούγοντας και κάτι άλλο, σίγουρα όμως θα συνεχίσω να είμαι ερωτευμένη με όλα αυτά τα βιβλία.

Ευχαριστώ JukeBooks, Κυριάκο Αθανασιάδη, Διόπτρα και Κώστα Κρομμύδα που με επαναφέρατε στο δρόμο του ακουσματοδιαβάσματος!!!


Powered by


Σχολιάστε