#article: Ο Άγιος Βαλεντίνος και εφηβικές ταινίες

Χτες, ημέρα Κυριακή, ήταν η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπου τα ζευγάρια κάνουν παιδάκια και οι singles κλαίνε με πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας το Περηφάνια και Προκατάληψη σε επανάληψη και φωνάζοντας στον κύριο Ντάρσι ότι δεν είναι ο άντρας που δείχνει και ότι η Ελίζαμπεθ αξίζει κάτι καλύτερο, ενώ στην πραγματικότητα θα ήθελαν έναν κύριο Ντάρσι. Δεν το λέω από προσωπική εμπειρία προφανώς, αλλά μια υπόθεση κάνω! Εντάξει μπορεί να μου έχει τύχει κάποιες φορές μια τέτοια κατάσταση αλλά κυρίως αγοράζω σοκολάτες στον εαυτό μου και κάνω την έκπληκτη λες και υπάρχει ένας ανώνυμος τυπάς που είναι ερωτευμένος τρελά μαζί μου αλλά φοβάται να μου δείξει το ποιος είναι.

Ότι και να είσαι όμως, μόνος σου ή με παρέα, ο Φεβρουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για ρομαντικές ταινίες και αν είσαι 25 χρονών, όπως εγώ, σίγουρα έχεις δει αυτά τα εφηβικά διαμάντια. Κάπου εδώ φτάνουμε και στο θέμα του σημερινού μας άρθου.

Δέκα εφηβικές ρομαντικές ταινίες που θα κάνουν τον έφηβο εαυτό σου να χαρεί!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε δέκα ρομαντικές ταινίες που θα έπρεπε να δεις όταν ήσουν 15. Δεν πειράζει, όμως, γιατί πάντα υπάρχει χρόνος για να σπαταλήσεις το χρόνο σου σε γλυκά ρομάντζα που σου υποσχέθηκαν τα πάντα αλλά η πραγματική ζωή σε απογοήτευσε πλήρως.

~Ice Princess (2005)

Ποιος δεν θυμάται την ιστορία της Brainy Casey Carlyle που αποφάσισε να ακολουθήσει το άθλημα του πατινάζ, ενώ η μητέρα της ήθελα να πάει στο Harvard. Είναι η κλασική ιστορία «Όχι, πατέρα, παρατάω το δικό σου όνειρο» με τον έφηβο να αποφασίζει τι πραγματικά θέλει στην ζωή του και δεν είναι αυτό που θέλουν οι γονείς του. Έχουμε το ρομάντζο που τελευταία στιγμή διαλύεται εξαιτίας ασυνεννοησίας αλλά η πρωταγωνίστρια καταλαβαίνει το λάθος της και του ζητάει συγνώμη πριν την μεγάλη στιγμή, η οποία μεγάλη στιγμή είναι κοντά στην απόφαση της πρωταγωνίστριας να μην ακούει πλέον την μητέρα της.

Μια καθαρά εφηβική ταινία της δεκαετίας του 2000-10 που έκανε την καρδούλα όλων των κοριτσιών να χτυπάει δυνατά και να φωνάζουν στην μητέρα τους «Όχι το δικό σου όνειρο παρατάω» και να τρέχουν έξω από το σπίτι χωρίς να ξέρουν πραγματικά τι θέλουν. Να ξέρετε η χειρότερη διαδρομή είναι αυτή από την εξώπορτα στο δωμάτιο όταν καταλαβαίνεις ότι δεν ζεις σε ταινία και η μητέρα σου σε κοιτάζει με ένα αυτάρεσκο χαμόγελο τύπου «Είχα πάλι δίκιο». Όχι μητέρα θα γίνω επαγγελματίας πατινέρ ακόμα και αν είμαι είκοσι πέντε, σε κακή φόρμα και δεν ξέρω πατινάζ *κλαίει καθώς τρέχει στο δωμάτιο της*.

~A Cinderella Story (2004)

Εντάξει ας είμαστε λογικοί, όποιος είναι πάνω από είκοσι πέντε και λέει ότι δεν την έχει δει αυτήν την ταινία λέει ψέματα και σας το υπογράφω αυτό. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των εφηβικών ρομαντικών ταινιών και δεν χρειάζεται καν να σας βάλω περίληψη της ταινίας γιατί ο τίτλο τα λέει όλα.

Όμως, παίρνοντας σαν παράδειγμα αυτήν την ταινία με την καταπληκτική Hilary Duff και το ακόμα καλύτερο Chad Michael Murray, έχουμε μια ολόκληρη κατηγορία εφηβικών ρομαντικών ταινιών, καθώς υπήρχε ένα διάστημα που όλοι θεωρούσαν ότι το retelling της σταχτοπούτας ήταν ότι πιο original υπήρχε. Έχουμε, λοιπόν, διαμάντια όπως:

  • «Ella Enchanted» (2005) – Με την Anne Hathaway και τον Hugh Dancy. Από τα αγαπημένα μου retellings.
  • «Another Cinderella Story» (2008) – Με την Selena Gomez και τον Drew Seeley. Σταχτοπούτα με τραγούδια και χορό.
  • «Elle: A Modern Cinderella Tale» (2010) – Με τους Ashlee Hewitt και Sterling Knight. Σταχτοπούτα με τραγούδι.
  • «A Cinderella Story: Once Upon a Song» (2011) – Με τους Lucy Hale και Freddie Stroma. Μαντέψτε… Σταχτοπούτα με τραγούδι.
  • «Rags» (2012) – Με τους Max Schneider και Keke Palmer. Εδώ έχουμε άντρα Σταχτοπούτα που… εμμ.. τραγουδάει και αυτός…
  • «A Cinderella Story: If the Shoe Fits» (2016) – Με τους Sofia Carson και Thomas Law. Σταχτοπούτα με χορό… να και κατι διαφορετικό… not!
  • «A Cinderella Story: Christmas Wish» (2019) – Με τους Laura Marano και Gregg Sulkin. Και αυτή η Σταχτοπούτα τραγουδάει!

Νομίζω ότι βλέπουμε ένα μοτίβο εδώ και δεν ξέρω γιατί, το μόνο που ξέρω είναι ότι τα έχω δει όλα αυτά και πραγματικά μοιάζουν υπερβολικά το ένα με το άλλο! Πάντως μόλις αποκτήσατε μια λίστα με εφηβικά retellings της Σταχτοπούτας για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

16 Wishes» (2010)

Εμπνευσμένο από την ταινία του 1984 «Sixteen Candles» έχουμε μια ρομαντική εφηβική ταινία με μια κοπέλα που όλα της πάνε στραβά, μέχρι που φτάνουν τα 16α γενέθλια της και αρχίζει να σβήνει ένα κάρο μαγικά κεράκια και οι ευχές της γίνονται πραγματικότητα.

Είναι μια πολύ γλυκιά ταινία που σου δείχνει ότι αυτό που θέλουμε δεν είναι πάντα το ότι καλύτερο για εμάς ή απλά να προσέχουμε τι ευχόμαστε; Κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Αν και όλοι ξέρουμε ότι η μαγεία έρχεται με ένα τίμημα και τις περισσότερες φορές δεν είναι υπέρ μας. Αυτό έπρεπε κάποιος να το πει και στην Abby ώστε να μην έμπαινε σε όλη αυτήν την περιπέτεια.

10 Things I Hate About You» (1999)

Και όχι δεν αναφερόμαστε στο ομώνυμο τραγούδι της Miley Cyrus, αλλά στην καταπληκτική εφηβική ταινία του 1999 με τον ανεπανάληπτο Heath Ledger που ακόμα και σήμερα λατρεύω.

Αυτή η ταινία είναι μια φάση enemies to lovers, δηλαδή σε μισώ σε μισώ αλλά σε αγαπάω, με τον πρωταγωνιστή να βάζει στοίχημα ότι θα κερδίσει την καρδιά της πρωταγωνίστριας. Ξέρουμε όλοι πως πρόκειται να καταλήξει το θέμα και η καρδιά μας διαλύεται όταν βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να κλαίει. Αλλά για το χαμόγελο του Heath δεν θα με ένοιαζε καν η κοροϊδία αχχχ…

Mean Girls» (2004)

Σίγουρα έχετε όλοι δει την πλέον κλασική ταινία «Τα κακά κορίτσια» και αν δεν την έχετε δει, αναρωτιέμαι που στο διάβολο είστε κρυμμένοι τόσα χρόνια. Μια ταινία, εμπνευσμένη από την ταινία «Heathers», που σε κάνει να απορείς γιατί είναι τόσο κακοί οι έφηβοι και γιατί ο Άαρον δεν πήγαινε στο δικό σου το σχολείο.

Πρωταγωνίστρια είναι η Κέιτι, η οποία είναι το καινούργιο κορίτσι στο σχολείο και ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έχει δύο κατευθύνσεις αυτό: 1) Θα δημιουργήσει μια επανάσταση στον ταξικό διαχωρισμό του σχολείου, 2) Θα ερωτευτεί το αγόρι της κακιάς και άθελα της θα δημιουργήσει ένα κλίμα εναντίον της. Μαντέψτε… είναι ένα περίεργο πάντρεμα αυτών των δύο με την πρωταγωνίστρια να χάνει κάποια στιγμή τον εαυτό της αλλά να τον βρίσκει με την μαγική βοήθεια της φιλίας.

Αξίζει να την δείτε την ταινία για τα memes και γιατί είναι πλέον κλασικό κομμάτι και θα θέλατε να λέτε ότι ναι την έχετε δει!

~She’s the Man (2006)

Μια ταινία πολύ μπροστά από την εποχή της, γέμιζε τις αθώες έφηβες καρδούλες μας με την γυναικεία δύναμη και ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα ακόμα και να κοροϊδέψουμε ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο ότι είμαστε ο δίδυμος αδερφός μας. Ναι αυτό είναι το θέμα της ταινίας μιας και η πρωταγωνίστρια, επηρεασμένη μάλλον από την Μουλάν, ντύνεται άντρας και παίρνει την θέση του αδερφού της στο πανεπιστήμιο, μιας και εκείνος το έσκασε για να ικανοποιήσει τα όνειρα του να γίνει μουσικός.

Μια κωμωδία καταστάσεων, με πολλά vibes Η αρχόντισσα κι ο αλήτης μιας και η Αμάντα Μπάινς κλέβει την ιδέα από την ίδια την Βουγιουκλάκη, λες και δεν ξέραμε ότι ο Πίπης θα δημιουργούσε ολόκληρο κίνημα, και έναν πρωταγωνιστή που εκνευρίζεται όταν μαθαίνει πως ο συγκάτοικος του είναι κορίτσι, αντί να νιώθει ανακούφιση μιας και θεωρούσε ότι ο ανδρισμός του σιγά σιγά χανόταν, λες και θα ήταν κακό να ερωτευόταν τον άντρα συγκάτοικο του… δεν θα αρχίσω πάνω σε αυτό.

~It’s a Boy Girl Thing (2006)

Είσαι κορίτσι και αναρωτιέσαι πως θα ήταν να είχε κάτι να κρέμεται στο παντελόνι σου; Είσαι αγόρι και αναρωτιέσαι πως οι κοπέλες βαστάνε αυτούς τους τεράστιους σάκους λίπους στο στέρνο τους; Καλώς ήρθες στο It’s a boy girl thing. Ένα άλλο Freaky Friday (το οποίο εάν δεν έχετε δει κάντε το τώρα γιατί είναι πολύ καλή ταινία) που αντί μαμά και κόρη, η αλλαγή γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που μισιούνται, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να γυρίσουν στο κορμί τους αλλά ερωτεύονται στο ενδιάμεσο.

Έχουμε vibes σε μισώ σε μισώ αλλά σε αγαπώ (enemies to lovers). Έχουμε μη διάσημη κοπέλα διαβαστερή απέναντι σε διάσημο βλάκα κάποιας αθλητικής ομάδας. Και έχουμε ρομάντζο μεταξύ τους ενώ δεν είναι στα κορμιά τους. Είναι ωραία ταινία, βασισμένη σε όλα τα εφηβικά tropes που μπορείς να βρεις σε αυτές τις ταινίες, και γεμάτη με την αίσθηση «Μην κρίνεις εάν δεν βρεθείς στα παπούτσια του άλλου».

Δυστυχώς δεν μιλάνε πολλοί για αυτήν την ταινία και το θεωρώ ατυχές γιατί σίγουρα την έχουν δει αλλά δεν την θυμούνται, είναι τέτοιου είδους ταινία. Αλλά, damn, είναι τόσο διασκεδαστική.

~Hairspray (2007)

Μην κατηγορήσετε κανέναν εκτός από εμένα για αυτήν την επιλογή μιας και το Hairspray το θεωρώ μια από της πιο καλές ταινίες που οι έφηβοι πρέπει να δουν. Καταρχάς έχεις τον Ζακ Έφρον στην δεκαετία του ’60, που αυτό από μόνο του το θεωρώ επιτυχία.

Είμαστε στην δεκαετία του ’60 και με φόντο την πάλη των έγχρωμων για ισότητα έχουμε την ιστορία Τρέισι, μια ευτραφή κοπέλα, που θέλει να μπει στην χορευτική ομάδα της εκπομπής The Corny Collins Show. Βλέπουμε το πως συμπεριφέρονται στους παχουλούς έφηβους, στους μαύρους, στους φτωχούς και γενικά πως το ίδιο το σχολείο αντικατοπτρίζει την κοινωνία. Όλα αυτά μπροστά από χαρούμενους ήχους και ποπ τραγουδάκια (έτσι τα λέω εγώ αλλά επίσης εγώ δεν έχω καμία μουσική γνώση).

Ένα ενδιαφέρον έργο που αν δεν το δείτε για τον Ζακ, δείτε το για όσα έχει να σας προσφέρει σε επίπεδο κοινωνικό.

~StarStruck (2010)

Διάσημος τραγουδιστής γνωρίζει άσημη κοπέλα και ένας έρωτας γεννιέται. Με αυτήν την πρόταση μπορώ να σας εξηγήσω όλη την ταινία.

Έχω την εντύπωση ότι το Disney Channel προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του Ζακ Έφρον βασίζοντας τις δυνάμεις του στον Στέρλινγκ Νάιτ, αλλά ολίγον τι απέτυχε γιατί το Νάιτ δεν είχε το ίδιο άστρο. Βλέποντας, όμως, τις επιλογές ταινιών για αυτών τον ηθοποιό, αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Επίσης, η πρωταγωνίστρια μοιάζει τρομακτικά πολύ με την Βανέσα Χάτζενς του 2006 και είναι τρομακτικό αυτό.

Θεωρητικά το αγόρι της διπλανής πόρτας, τύπου Χάνα Μοντάνα «ναι είμαι ποπ σταρ αλλά relatable», προσπαθεί να προχωρήσει την σχέση του με την πρωταγωνίστρια μας πριν η φήμη του και η διάσημη κοπέλα που τον γουστάρει την πληγώσουν και την κάνουν να φύγει.

Αποτελεί από τις κλασικές εφηβικές ρομαντικές ταινίες που έβγαζε το Disney Channel από το 2007 έως το 2015 και δεν έπιασαν τόπο. Ήταν η φάση που προσπαθούσαν να επαναλάβουν επιτυχίες αλλά το ριπ οφ φαινόταν από μακριά. Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί την έβαλα, εφόσον την θάβω. Την έβαλα γιατί πρώτον αποτελεί μια από τις λίγο πιο πετυχημένες προσπάθειες εκείνης της περιόδου και δεύτερον γιατί υπάρχει μια ευχαρίστηση στον να βλέπεις τον διάσημο να γράφει ένα τραγούδι για την άσημη και να βγαίνει μπροστά και να λέει «Είμαι ερωτευμένος μαζί σου και δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, ακόμα και αν χάσω τα εκατομμύρια μου». Όταν την είδα αυτήν την ταινία, το 2011 νομίζω, η καρδούλα μου δεν άντεχε τόσο ρομάντζο, όλο ξεφυσούσα και κοίταζα δραματικά έξω από το παράθυρο περιμένοντας τον πλούσιο και διάσημο αγαπημένο μου να έρθει και να μου υποσχεθεί αιώνια αγάπη.

~High School Musical (2006)

Οι ταινίες του High School Musical αποτελούν τις πιο αγαπημένες μου εφηβικές ταινίες που υπάρχουν εκεί έξω. Είναι οι ταινίες που όρισαν την εφηβική Disney και που έδωσαν μια άλλη νότα στο meet cute και δημοφιλής με φυτό.

Έχουμε την Γκαμπριέλα που είναι η καινούργια στο σχολείο και τον Τρόι που είναι ο πιο δημοφιλής. Αφού καταλάθως πέρασαν από οντισιόν για το θεατρικό του σχολείου (μην με ρωτήσετε πως γίνεται να πάρουν μέρος σε οντισιόν καταλάθως γιατί δεν έχω απάντηση), καταλήγουν να εξασκούνται μαζί για την τελική οντισιόν που θα τους δώσει ή όχι τον ρόλο. Οι φίλοι τους δεν τους θέλουν μαζί αλλά στο τέλος τους θέλουν. Το δημοφιλές κορίτσι τους κάνει την ζωή δύσκολη. Και όλο το σχολείο ξεσπάει σε τραγούδι και χορό μέσα στην καφετέρια για το ότι δεν πρέπει να σπας την κανονική ροή των φατριών του σχολείου.

Τα τραγούδια τα ξέρω ακόμα απέξω και έχω να πω ότι αυτές οι ταινίες όρισαν την εφηβική μου ηλικία. Δεν ξέρω εάν μπορεί κάποιος να τις απολαύσει σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά αποτελεί ένα από τα comfort movies μου για να δω και να νιώσω καλύτερα.

Ο Ζακ Έφρον ήταν ο έρωτας μου τότε, και ποιας κοπέλας δεν ήταν. Η Γκαμπριέλα μου πέρναγε απαρατήρητη. Και συμπαθούσα περισσότερο τον αδερφό της κακιάς.

Τώρα υπάρχει και σειρά στο Disney Channel που λέγεται High School Musical The Musical The Series, με όνομα που θεωρώ χαζό και αχρείαστο. Δεν ήθελα να δω ένα ριπ οφ των αγαπημένων μου ταινιών, αλλά μετά το δράμα μεταξύ της Olivia Rodrigo και του Joshua Bassett, οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές, τώρα θέλω να το παρακολουθήσω όπως και δήποτε.


Αυτές είναι οι δέκα εφηβικές ρομαντικές ταινίες που προτείνω να δείτε ακόμα και έχετε περάσει την κατάλληλη ηλικία για να τις δείτε. Εγώ τις έχω δει όλες και πάνω από μία φορά, άρα ξέρω τι λέω.

Εσάς ποια ήταν η αγαπημένη σας εφηβική ταινία όταν ήσασταν στην αντίστοιχη ηλικία;

Αυτά από μένα, σας αφήνω τώρα γιατί υποτίθεται ότι δουλεύω και τα λέμε στο επόμενο άρθρο!

Advertisements

Διαβάστε επίσης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s