#test: My Reading App

Hello people of Earth and beyond! Η Ερατώ είναι εδώ για μια ακόμα φορά για να φέρει κοντά σας ωραίες εφαρμογές που θα αναβαθμίσουν το διάβασμα σας σε επαγγελματικό επίπεδο (σε ακριβώ αυτό το σημείο γελάμε).

Σήμερα θα σας παρουσιάσω το «My Reading» ή αλλιώς «Minha Leitura«, που όπως καλά μαντέψατε δεν είναι αγγλική εφαρμογή αλλά είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά (τουλάχιστον στην έκδοση που την κατέβασα). Διατίθεται μόνο από το Play Store σε android κινητά, μέχρι στιγμής έστω.

Η δωρεάν μορφή της εφαρμογής σου δίνει αρκετές δυνατότες για οργάνωση του διαβάσματος σου με ιδιότητες όπως: Currently Reading, Wishlist, Read. Επίσης σου παρουσιάζει στατιστικά πάνω στο διάβασμα σου, κυρίως πόσες σελίδες ή κεφάλαια διάβασες.

Ας ξεκινήσουμε την βόλτα στην εφαρμογή!

screenshot_2018-04-13-09-17-35-869_br811321224.pngΗ περιγραφή της εφαρμογής στο Play Store είναι η εξής (σε μια χαλαρή μετάφραση):

Διαβάζετε πολλά βιβλία; Θέλετε να οργανώσετε καλύτερα τις αναγνώσεις σας; Πάντα να συμβαδίζετε με τον προγραμματισμό σας; Θέλετε να παρακολουθείτε τα στατιστικά τις ανάγνωσης σας; Αυτή είναι η σωστή εφαρμογή για εσάς.

– Καταγράψτε τα βιβλία σας.
– Σχεδιάστε τις αναγνώσεις σας ανά ημερομηνία ή αριθμό σελίδων.
– Παρακολουθήστε τα στατιστικά σας.
– Εισάγετε σχολιασμό.
– Εισάγετε την ώρα ανάγνωσής σας.
– Εισάγετε τα βιβλία που έχετε ήδη διαβάσει.
– Κάνε τη λίστα ανάγνωσής σου.
– κ.λπ.

Αυτά που λέει η περιγραφή, αυτά κάνει κιώλας η εφαρμογή, προς έκπληξη μου. Ναι μου έχει τύχει αρκετές φορές να βλέπω μια εφαρμογή στο Play Store και να μου αρέσει αρκετά αλλά τελικά να είναι εντελλώς διαφορετική από όσο φανταζόμουν. Αυτή εδώ όμως είναι ακριβώς το gadgetάκι που χρειαζόμαστε όλοι οι βιβλιοφάγοι.

Είναι εύχρηστη και απλή, χωρίς να σε μπερδεύει ή να σου ρίχνει άχρηστες πληροφορίες που πραγματικά δεν χρειάζεσαι. Δεν σου δυσκολεύει την ζωή και αυτό είναι πάντα ένα έξτρα point σε μια εφαρμογή. Είναι βολική και το σημαντικότερο είναι ότι λειτουργεί χωρίς ίντερνετ. Μην υποτιμάτε το offline, είναι ότι καλύτερο υπάρχει, καθώς μπορείς να την λειτουργήσεις παντού και υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Η Αρχική σελίδα που βλέπεις χωρίζεται σε δύο καρτέλες: Ongoing Books και Completed Books. Στα ongoings αναγράφονται τα βιβλία που διαβάζεις και είναι η σελίδα που  θα χρησιμοποιήσεις περισσότερο από όλες. Το (+)  στο κάτω μέρος της σελίδας είναι για να προσθέσεις καινούργια εγγραφή που λέμε εμείς οι βιβλιοθηκονόμοι (και όσοι δουλεύουν πάνω σε βάσεις δεδομένων).

screenshot_2018-04-13-09-20-00-640_br1985196644.pngΑμέσως σε πάει σε μια άλλη σελίδα με υποχρεωτικά δεδομένα που πρέπει να προσθέσεις και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Book Data, Reading Mode, Planning Mode. Σου έχει και μια τέταρτη κατηγορία με το όνομα Goal, αλλά αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις (περισσότερα γι αυτό στην συνέχεια)

Book Data: Γράφεις τον Τίτλο και τον Συγγραφέα, κανονικά μπορείς με το κίτρινο (+) να βάλεις και εξώφυλλο αλλά εγώ ακόμα δεν το έχω καταφέρει και μπορεί να είναι και λάθος της εφαρμογής. Αρχικά, να τονίσω ότι δεν υπάρχει αναγνώριση. Δηλαδή, δεν υπάρχει από πίσω μια βάση δεδομένων που έχει όλα τα βιβλία του κόσμου (βλέπε Goodreads) και μόλις πληκτρολογήσεις τον τίτλο στο βρίσκει και σου φέρνει τις πληροφορίες. Το «My reading» αποτελεί μία βάση δεδομένων που διαμορφώνεις εσύ ο ίδιος. Προσθέτεις τα βιβλία μόνο σου και τα επεξεργάζεσαι και κάνεις ότι θέλεις πάνω σε αυτά.

screenshot_2018-04-13-09-20-06-392_br97208021.png

Reading Mode:  Σου δίνει την επιλογή να κάνεις track το διάβασμα σου είτε με τις σελίδες, όπου και γράφεις πόσες σελίδες έχει το βιβλίο, είτε με τα κεφάλαια, όπου βάζεις πόσα κεφάλαια έχει το βιβλίο. Εάν το έχει ήδη διαβάσει και απλά το προσθέτεις για το γαμώτο, επιλέφει το Already Read, και πάει αμέσως στα διαβασμένα.

Planning Mode: Τέλος, σου δίνει την επιλογή να θέσεις έναν καθημερινό στόχο σε σελίδες, δηλαδή πόσες θα διαβάσεις την ημέρα, ή να θέσεις μία ημερομηνία ως στόχο, δηλαδή πότε θες να το τελειώσεις. Άμα βάλεις την ημερομηνία, αυτόματα σου θέτει έναν στόχο σελίδων ανά ημέρα για να πιάσεις τον στόχο σου.

Goal:  Η κατηγορία αυτή έχει μόνο μία ενότητα το  «End Forecast». Εκεί σου υπολογίζει ανάλογα με τα παραπάνω στοιχεία πότε, ημερομηνιακά, θα τελειώσεις την ανάγνωση του βιβλίου. Εάν έχει θέσει, στο planning mode, ημερομηνία τέλους τότε αυτόματα αυτή εναγράφεται και εδώ.

screenshot_2018-04-13-10-12-24-123_br1409573793.png

Μόλις τελειώσεις πατάς save και η εγγραφή σου εμφανίζεται στην ενότητα currently reading, όπου σου δείχνει τον τίτλο, πόσες σελίδες έχεις διαβάσει μέχρι στιγμής και το πόσο % είσαι μέσα στο βιβλίο. Basic Goodreads δηλαδή.

Annotate: Εδώ σε ανοίγει σε ένα σημειωματάριο και γράφεις τους σχολιασμούς σου όπως σε βολεύει. Είναι blank page χωρίς υποχρεωτικά παιδία και απλά γράφεις. Άμα πατήσεις πάνω στο βιβλίο (είτε ongoing είτε completed) σου έχει τα σχόλια που έχεις κάνει. Βοηθάει αρκετά για κριτικές σε blog ή youtube κτλ.

Launch: Εδώ απλά προσθέτεις τις σελίδες που διάβασες. Επειδή έχεις ήδη ορίσει το πόσες σελίδες θες να διαβάζεις την ημέρα μόλις πατήσεις το launch σου βάζει αυτόματα τον αριθμό σελίδας που είσαι υπολογίζοντας ανάλογα. Το καλό είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις τον αριθμός και να βάλεις την σελίδα που είσαι στην πραγματικότητα, γιατί ας είμαστε λογική κανένας δεν διαβάζει ακριβώς τις σελίδες που έχει ορίσει.

Τέλος, σου έχει και ένα End Forecast που σε αγχώνει συνέχεια, καθώς ανάλογα το πόσες σελίδες διαβάζεις καθημερινά το υπολογίζει και σου βγάζει την ημερομηνία στην οποία πρόκειται να το τελειώσεις. Από την μία είναι καλό αυτό γιατί συνεχώς θες να τα βάλεις με τον χρόνο και να τελειώσεις νωρίτερα. Το κακό είναι ότι άμα βλέπεις ότι δεν αλλάζει το forecast απογοητεύεσαι (εγώ δηλαδή απογοητεύομαι δεν ξέρω για εσάς). Το αστείο είναι ότι χρωματίζει την ημερομηνία ανάλογα πόσο έξω έχεις πέσει. Άμα είναι πράσινο, τότε είσαι μέσα στον χρόνο. Άμα είναι πορτοκαλί, όπως τώρα, είσαι έτσι και έτσι. Άμα είναι κόκκινο, δηλαδή συνέχεια σε εμένα, τότε είσαι εκτός στόχου και εκτός χρόνου και βλέπουμε άμα πετύχεις και αυτό που σου δείχνουν. Μπορεί βέβαια να είσαι εντός χρόνου αλλά να ξέχασες να το κάνεις update (aka πάλι εγώ) τότε πάλι κόκκινο θα σου το δείχνει.

Συνεχίζοντας, θα μιλήσουμε για άλλο ένα καταπληκτικό πραγματάκι που έχει το οποίο ονομάζεται WISHLIST.

screenshot_2018-04-13-09-49-46-080_br1447847898.png

Μπορείς να βάλει το Reading Wishlist σου ή αλλιώς το TBR σου, όπως θες πες το, όλου του μήνα ή καλύτερα όλου του χρόνου. Έτσι σε μια απλουστευμένη εκδοχή της προηγούμενη φόρμας εγγραφής βιβλίου, βάζεις το βιβλίο που θες να διαβάσεις. Βάζεις, δηλαδή, τίτλο και συγγραφέα μόνο, αλλά σου έχει και σημείωση. Ας πούμε εγώ στην σημείωση έχω γράψει τον μήνα που θέλω να διαβάσω το κάθε βιβλίο.

Το να συμπλωρώσω σημείωση τον μήνα που θέλω να διαβάσω το βιβλίο το σκέφτηκα αφού έβγαλα το screenshot και πήγα να το συμπληρώσω. Λοιπόν, εδώ είναι το εκνευριστηκό της εφαρμογής. Δεν μπορείς να κάνεις edit στην wishlist, ενώ στην κανονική φόρμα μπορείς. Είναι εκνευριστηκό γιατί άμα θες να συμπληρώσεις κάτι στην συνέχεια απλά θα πρέπει να διαγράψεις την εγγραφή σου και να την ξανακάνεις. Εντάξει εδώ ήταscreenshot_2018-04-13-09-49-39-939_br1378120176.pngν ένα βιβλίο, φανταστείτε όμως να ήταν δέκα και να έπρεπε να τα διαγράψεις και να τα προστέσεις από την αρχή όλα. Δεν είναι καθόλου λογικό αλλά είναι και ένα από τα λιγοστά, μπορώ να πω, προβλήματα της εφαρμογής.

Τα βιβλία εμφανίζονται στην ενότητα που πρέπει και όταν έρθει η ώρα να τα προσθέσεις στα currently reading απλά πατάς το Start. Τότε σε πάει αυτόματα στην φόρμα εγγραφής βιβλίου που έχει όλα τα στοιχεία και συμπληρώνεις τα παραπάνω.

Γενικά, σου βάζει μόνο τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι, χωρίς να ζητάει και πόδια βατράχου, που λέει ο λόγος.

Το αρνητικό κατά την άποψη μου είναι ότι δεν σου δείχνει αρχή και τέλους ανάγνωσης βιβλίου. Όταν είσαι στα Διαβασμένα βιβλία σου δείχνει μόνο την ημερομηνία που το τέλειωσες. Ακόμα και να ξέχασες να το βάλεις στα read (όπου και εκεί υπάρχει ένα θέμα, θα πω σε λίγο) δεν μπορείς αφότου μπει εκεί να αλλάξεις την ημερομηνία τέλους. Από την στιγμή που τελειώσουν οι σελίδες μπαίνει και η ημερομήνια. Εδώ υπάρχει και άλλο ένα αρνητικό. Για να μπει στα διαβασμένα πρέπει να τελειώσουν οι σελίδες πατώντας launch. Άμα για παράδειγμα το διάβασες μονορούφι μια μέρα πρέπει να πατήσεις launch να βάλει τον αριθμό της τελευταίας σελίδας και να στο τοποθετήσει στα διαβασμένα. Δεν έχει κάποιο κουμπί που να το πάει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνεις στην διαδικασία αυτή.

screenshot_2018-04-13-09-49-59-954_br1033081677.pngΤέλος, μπορείς να βάλεις και «ξυπνητήρι» μέσα από την εφαρμογή. Βάζεις μία ώρα που σε βολεύει. Επιλέγεις τις μέρες ή το Every Day. Έτοιμοι! Τώρα την ώρα και τις ημέρες που το έχεις ορίσει θα σου στέλνεθ ειδοποίηση ότι πρέπει να διαβάσεις!

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

screenshot_2018-04-13-09-19-36-499_br560083474.png

Μία από τις δυνατότητες είναι να σου δείχνει τα στατιστικά διαβάσματος σου. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σου δείχνει πόσα βιβλία έχεις διαβάσει και πόσες σελίδες ανάλογα με τα βιβλία. Στο υπολογίζει και με τα currently reading, όχι μόνο όταν ολοκληρώσεις το βιβλίο. Σου έχει πόσα βιβλία διαβάζεις τώρα και πόσα βιβλία είναι στο wishlist σου ή αλλιώς στο TBR σου.

Άμα επιλέξεις ότι ακολουθάς την πρόοδο σου ανα κεφάλαιο, τότε μόνο σου δείχνει πόσα κεφάλαια έχεις διαβάσει. Αν και αυτό, σαν Ερατώ, το θεωρώ αχρείαστο. Βέβαια ο καθένας διαβάζει όπως του αρέσει όχι όπως διαβάζω εγώ (ευτυχώς γιατί ο κόσμος δεν θα πήγαινε καθόλου καλά).

Τα στατιστικά, πιστεύω, τα βάλανε για να υπάρχει αυτό το έξτρα και δεν τους έδωσαν αρκετή σημασία. Δεν δείχνει κάτι το ιδιαίτερο και ούτε κάτι σημαντικό. Πρώτον, ξέρω να μετράω τους τίτλους στα Διαβασμένα, άρα ξέρω ότι έχω διαβάσει 6 βιβλία. Το να μάθω πόσες σελίδες έχω διαβάσει συνολικά δεν το θεωρώ άξιο προσοχής, δεν χρειάζεται να ξέρω πόσο loser είμαι!


All in all είναι πολύ ωραία εφαρμογή που με έχει βολέψει απίστευτα πολύ. Είναι απλή, λειτουργεί offline και δεν σε περιπλέκει αρκετά. Θα ήθελα κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι σημαντικά για ένα απλό reading tracking.

Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους και άμα την χρησιμοποιείτε πείτε μου την γνώμη σας στα σχόλια από κάτω. Άμα την χρησιμοποιήσετε μετά από αυτό το post πάλι πείτε το στα σχόλια γιατί θέλω να μάθω αν όντως σας έπεισα ή όχι.

Προτείνετε τις δικές σας εφαρμογές και μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ :*

Tootles!

2 σκέψεις σχετικά με το “#test: My Reading App

  1. Ακούγεται καλή εφαρμογή και στάνταρ θα τη τσεκάρω 🙂 επίσης μου έχει τύχει αρκετές φορές να ψάχνω ένα βιβλίο στο goodreads και να μη το έχει στη βάση δεδομένων.. Οπότε νομίζω καλύτερα που προσθέτεις εσύ ότι βιβλίο θέλεις

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s