#article: Συζητήσεις γύρω από τα audiobooks

Πολλές ερωτήσεις έχουν απασχολήσει την βιβλιοφιλική κοινότητα μέσα στα χρόνια αλλά μία είναι αυτή που επανέρχεται κάθε φορά χωρίς όμως να καταλήγουμε σε μια απάντηση. Αυτή είναι: Αξίζουν τα audiobooks;

Τώρα θα μου πείτε «Μα bookitocat είναι ξεπερασμένο να συζητάμε για ηχητικά βιβλία το 2021 και να αναρωτιόμαστε εάν αξίζουν ή όχι» και θα συμφωνήσω μαζί σας. ΑΛΛΆ ποτέ πριν δεν ξεκίνησα να ακούω ένα βιβλίο μέχρι φέτος, έτσι δεν είχα άποψη. Τώρα, όμως, που ξεκίνησα ένα audiobook και έχω ξετρελαθεί, είπα να πω την άποψη μου μιας και το point αυτού του blog είναι να λέει την γνώμη μου.

Ας πιάσουμε ένα ένα τα ζητήματα.

Βολεύουν τα ηχητικά βιβλία;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι είμαι κυρίως οπτικός ήχος και δεν συγκεντρώνομαι εύκολα όταν ακούω κάποιο podcast, μην πω ακόμα και τραγούδι. Τα βάζω κυρίως σαν ήχο στο δωμάτιο για πολλούς ανεξήγητους λόγους και απλά υπάρχει στον χώρο. Έτσι όταν άκουγα για άτομα που διαβάζουν/ακούνε ηχητικά βιβλία λίγο με παραξένευε. Προσπάθησα να ακούσω κάποια podcast πιο σοβαρά όπως το «Welcome to Nightvale» (Κριτική Εδώ) και ενώ μου άρεσε πάρα πολύ, τα άκουγα κυρίως στην δουλειά αντί για μουσικής και στο σπίτι λίγο με κούραζε.

Όταν μπήκα στην σκοτεινή περίοδο του reading slump, άρχισα να πειραματίζομαι με καινούργια ήδη βιβλίων. Έτσι κατέληξα να βρίσκω το βιβλίο «Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» σε ένα site με έναν τυπά που το διάβαζε (Σας αφήνω εδώ το λινκ). Το έβαλα, λοιπόν, και άρχισα να ζωγραφίζω. Τότε μόνο κατάλαβα ότι όντως έδινα σημασία στο τι άκουγα, πολύ ωραίο πείραμα οφείλω να ομολογήσω, και ότι έρεε η ιστορία πιο ομαλά στο μυαλό μου. Κάπως έτσι απλά έκανα δουλειές στο σπίτι με το audiobook στα αυτιά και το τέλειωσα μέσα σε μία μέρα. Φανταστείτε ότι ήταν 6 ώρες και 20 λεπτά.

Τότε ενθουσιάστηκα και προσπάθησα να ακούσω το Scythe, το οποίο βρήκα στο Youtube από έναν καθηγητή που διάβαζε βιβλία στους μαθητές του. Εκεί κατάλαβα ότι είναι ανάλογα και το ηχητικό γιατί ο τύπος μετά από πέντε κεφάλαια ήταν κουραστικός. Αν και μπορεί να έφταιγε η ιστορία γιατί το Scythe ήταν μεγάλο dnf (did not finish) για μένα.

Κάπως έτσι φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2021, όπου έπεσε στα χέρια μου το audiobook του «Shadow and Bone», το οποίο είναι αρκετά καλό και το βάζω να το ακούω κάθε φορά που πάω για περπάτημα ενώ όταν έρχομαι σπίτι διαβάζω το ebook του. Μου αρέσει πολύ το βιβλίο, αλλά το πάω αργά γιατί τώρα έχω αρχίσει να βγαίνω σιγά σιγά από το slump μου και δεν θέλω να το κάψω (το βιβλίο; το μυαλό;).

Αφού σας ανέλυσα την εμπειρία μου με τα audiobook που δεν χρειαζόταν αλλά το έκανα έτσι κι αλλιώς, ας πάμε στο διά ταύτα.

Η απάντηση είναι: Εάν είστε ακουστικοί τύποι και δεν έχετε χρόνο για διάβασμα, τα audiobook αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να μην μείνετε πίσω με τα βιβλία σας. Εγώ, όπως προ είπα, τα βάζω όταν περπατάω ή κάνω κάποια δουλειά που δεν θέλει πολύ συγκέντρωση και σίγουρα όταν ζωγραφίζω ή κάνω bullet journaling. Επειδή δεν υπάρχουν ελληνικά ηχητικά βιβλία, σας προτείνω να είστε λίγο εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα, αν όχι θα συμβούλευα να έχετε κάποιο αντίτυπο του βιβλίου κοντά σας για να ξαναδιαβάζετε κάποια παράγραφο που δεν ακούσατε καλά (αυτό κάνω στο Shadow and Bone συνέχεια). Εάν, από την άλλη, δεν είστε τόσο ακουστικός τύπος μπορεί να σας δυσκολέψει, αλλά συνεχίζει να είναι μια καλή εναλλακτική όταν γυμνάζεστε ή περπατάτε.

Advertisements

☞ Που μπορώ να βρω audiobooks; Βολεύουν οικονομικά;

Δύο ερωτήσεις μαζί γιατί κάπως συνδέονται. Αρχικά υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορούν με μια συνδρομή να σου παρέχουν μια πληθώρα από audiobooks, αλλά ταυτόχρονα να πρέπει να δώσεις και ένα έξτρα ποσό για να τα αγοράσεις. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις και κάθε audiobook μόνο του.

Ας αναλύσουμε πρώτα τις ιστοσελίδες. Έκανα μια μικρή έρευνα και σας παραθέτω τις τέσσερις ιστοσελίδες που θεωρούν ως καλύτερες στον κλάδο. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσεις καμία από αυτές, άρα δεν μπορώ να εκφέρω συγκεκριμένη άποψη, αλλά θα σας πω μια σούμα αυτών που έχω διαβάσει.

Audible: Συνδρομητικό

  • Αποτελεί συνδρομητική υπηρεσία με τρία βασικά πλάνα:
    • Audible Plus ($7.95/μήνα): Ακούς όσο θες από συγκεκριμένους τίτλους του Plus Catalog.
    • Audible Premium Plus ($14.95/μήνα): Ακούς όσο θες από συγκεκριμένους τίτλους του Plus Catalog και έχεις 1 credits ανά μήνα για τίτλους από τoν Premium κατάλογο
    • Audible Premium Plus Annual ($149.50/έτος): Ακούς όσο θες από συγκεκριμένους τίτλους του Plus Catalog και έχεις 12 credits ανά έτος για τίτλους από τoν Premium κατάλογο
  • Τα μηνιαία πλάνα χρεώνονται κάθε μήνα, ενώ στα ετήσια πρέπει να δώσεις όλο το ποσό αμέσως.
  • Κάθε credit ισούται με ένα τίτλο και μόλις χρησιμοποιήσεις όλα τα credit, μπορείς ακόμα να λάβεις τίτλους αλλά με 30% έκπτωση για τα μέλη.
  • Έχω την εντύπωση ότι μπορείς να αγοράσεις audiobooks και χωρίς συνδρομή αλλά είναι πανάκριβα και δεν ξέρω άμα αξίζει. Για παράδειγμα το The Ninth House κοστίζει, χωρίς συνδρομή, 31,34$.

Σας αφήνω εδώ ένα link για την σελίδα των ερωτοαπαντήσεων που διαθέτει στο site του, εάν ενδιαφέρεστε παραπάνω.

② Google Audiobooks: Μη συνδρομητικό

Η πρόσβαση στο Google Audiobooks γίνεται από την εφαρμογή του Google Play ή Google Book του κινητού σας (και σε υπολογιστή) και είναι δωρεάν η περιήγηση. Πληρώνεις μόνο για να αγοράσεις το audiobook (ή ebook) που θες. Οι τιμές των audiobooks είναι αρκετά υψηλές, αλλά θεωρητικά λογικές για βιβλία, και κάνει πολύ συχνά προσφορές. Παραδείγματος χάρη το audiobook του Ninth House το έχει 19,95$ από 32,99$. Η διαδικασία είναι απλή: 1) Συνδέεις την κάρτα σου με το store, 2) Το αγοράζεις, 3) Το ακούς.

Kobo Audiobook: Συνδρομητικό

  • Αποτελεί συνδρομητική υπηρεσία με 9,99$/μήνα.
  • Το μηνιαίο πλάνο σου δίνει ένα δωρεάν audiobook τον μήνα.
  • Δεν έχει μεγάλη ποικιλία αλλά διαθέτει καινούργιους τίτλους.
  • Είναι σχετικά φθηνό site, αλλά παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί δεν υπάρχουν αρκετά άρθρα πάνω στο θέμα.

LibriVox: Μη συνδρομητικό – Δωρεάν

Το LibriVox είναι ένα δωρεά site που διαθέτει μια πληθώρα audiobooks με φωνές από τους ίδιους αναγνώστες (σου έχει και κουμπί για εθελοντική ανάγνωση). Είναι λίγο δυσκίνητο το site τους αλλά μόλις βρεις τον τίτλο που θέλεις το κατεβάζεις αμέσως και το ακούς. Το αρνητικό είναι ότι έχει σχεδόν αποκλειστικά παλιούς τίτλους, αλλά έχει και κλασικά βιβλία που μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να αγοράσει. Για μένα το θετικό είναι ότι έχει και επιλογή διαφορετικής γλώσσας και μπορείς αν βρεις κάποια βιβλία στα ελληνικά. Γενικά αξίζει τον χρόνο σας εάν σας ενδιαφέρει μια πιο κλασική λογοτεχνία.

Τώρα είναι και τα audiobooks που μπορείς να αγοράσεις ελεύθερα στο διαδίκτυο τα οποία όμως είναι πιο ακριβά πεθαίνει και δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρουν.

Βέβαια, δεν το μάθατε από μένα, αλλά μπορείς να βρεις audiobooks ελεύθερα στο διαδίκτυο και να τα κατεβάσεις αλλά χρειάζεται πολύ ψάξιμο και υπάρχουν πολλά περίεργα link. Δεν θα σας το πρότεινα, ειδικά εάν δεν ξέρετε ακριβώς πως λειτουργού τα torrent. Όμως, μπορείτε να βρείτε αρκετά άτομα στο youtube που σπαταλάνε αρκετές ώρες ηχογραφώντας τον εαυτό τους να διαβάζουν ώστε εσείς να τα ακούτε. Δώστε λίγη αγάπη εκεί μέχρι να τα κατεβάσουν τα copyrights.

Η συνοπτική απάντηση: Δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρουν οικονομικά τα audiobook και άμα αξίζουν την τιμή τους. Στην μισή τιμή μπορείς να πάρεις το φυσικό βιβλίο και με ακόμα λιγότερα το ebook. Δεν ξέρω, να πω την αλήθεια, εάν θα σπατάλαγα χρήματα για audiobooks, αλλά θα τα ήθελα στην ζωή μου γιατί βολεύουν τόσο μα τόσο πολύ. Με λίγα λόγια είναι ανάλογα το άτομο.

Advertisements

☞ Audiobooks και Ελλάδα

Η πανάρχαια ερώτηση κάθε αναγνώστη είναι «Πότε θα το φέρει η Ελλάδα». Τα audiobook γενικά είναι μια ιδέα σχετικά πρόσφατη. Αν δεν κάνω λάθος έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν αρκετά την τελευταία πενταετία στο εξωτερικό, άρα είναι κάπως λογικό να έχει αργήσει στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι γενικά είναι πολύ ακριβή η δημιουργία ενός audiobook και δεν υπάρχει σιγουριά στην επιτυχία του, άρα είναι δύσκολο οι εκδοτικοί να τα επιλέξουν. Και επειδή είναι ακριβά να φτιαχτούν, θα είναι και ακριβά στην πώληση.

Με λίγα λόγια θα αργήσουμε να δούμε παραγωγές ηχητικών βιβλίων και ειδικά στο επίπεδο των ξένων, δηλαδή με ηθοποιούς και ηχητικά εφέ και τα λοιπά. Πράγμα που με θλίβει γιατί θα ήθελα να ακούω τον Καπετάνο ή τον Άντερς να λύνουν το μυστήριο τους, ή τον Ορφέα να συζητάει γιατί οι Μεταλλάξεις είναι σημαντικές. Άμα κάποιος εκδοτικός θέλει beta για audiobook προσφέρομαι για θυσία.

Βέβαια, αυτό λέγαμε και για τα ebooks και να που οι εκδοτικοί έχουν αρχίσει να βγάζουν ebooks και να πηγαίνουν λίγο καλύτερα από ότι τα φυσικά βιβλία. Αυτή, όμως, είναι μια συζήτηση για άλλο άρθρο όπου θα πρέπει να αναλύσουμε και το άμα το χαρτί θα αντικατασταθεί στο τέλος και εδώ υπάρχουν πολλές απόψεις.

☞ Τελική Άποψη

Τα audiobook είναι φτιαγμένα για την σύγχρονη πραγματικότητα όπου κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν θέλουμε να χάνουμε και το διάβασμα μας. Επίσης, είναι πολύ καλά για άτομα με οπτικές δυσκολίες και δεν τους αποκλείει από την μαγεία του διαβάσματος. Αυτός είναι και ένας λόγος που θα πρέπει να αρχίσουν και τα Ελληνικά βιβλία να βγαίνουν σε ηχητικά. Δεν είναι ωραίο να αποκλείουμε ακόμα και από τα απλά πράγματα της ζωής άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήδη ζούμε σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που τα αποκλείει, τουλάχιστον να προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο όχι χειρότερο. Τέλος, η τιμή είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς ζούμε σε μια περίοδο που το πιάτο στο τραπέζι είναι πιο σημαντικό, άρα τέτοιες διευκολύνσεις είναι δύσκολο να υπάρχουν. Θα ήταν έξυπνο όταν αγόραζες το βιβλίο να σου βάζουν το ηχητικό με ένα ή δύο ευρώ παραπάνω και να έχει και τα δύο, αλλά δεν νομίζω ότι θα συνέφερε τόσο πολύ τον εκδοτικό.

Τέλος, θα προσπαθήσω να ακούσω περισσότερα audiobooks για να αποκτήσω μια πιο σφαιρική άποψη, αλλά δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσω κάποια συνδρομητική υπηρεσία.

☞ Ερώτηση

Εσάς ποια είναι η άποψη σας για τα audiobooks;


Αυτά είχα να σας δώσω σήμερα ως τροφή για σκέψη. Όλα τα παραπάνω τα έγραψα μετά από έρευνα, αλλά αν κάνω κάτι λάθος μπορείτε να το τονίσετε σαν καλοί αναγνώστες στα σχόλια από κάτω. Ελπίζω να σας άρεσε και σας αφήνω με ένα απόφθεγμα από τον απρόσωπο άντρα των ονείρων μου.

«Οι λέξεις δεν έχουν μορφή αλλά ιδέες»

-Απρόσωπος άντρας των ονείρων μου.

Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι εννοεί αλλά για να το λέει κάτι ξέρει! Σας φιλώ!



Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s