#article: NaNoWriMo 2019

Ο Νοέμβρης βρίσκεται στην γωνία και φέρνει μαζί του ένα από τα μεγαλύτερα Writing Challenges σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος είναι για το NaNoWriMo (National Novel Writing Month).

Άτομο: NaNoWriMo; Τι είναι αυτό;

Το Nanowrimo ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 από τον συγγραφέα Chris Baty στο San Francisco και συμμετείχαν μόνο 21 άτομα. Το 2000 μεταφέρθηκε στον μήνα Νοέμβρη με τον Baty να λέει ότι έτσι θα εκμεταλεύονταν καλύτερα τον άσχημο καιρό. Τότε δημιουργήθηκε και η αρχική ιστοσελίδα για αυτόν τον θεσμό, έχοντας ως συμμετέχοντες 140 άτομα. Τον επόμενο χρόνο σχεδόν εκτοξεύτηκε η σελίδα έχοντας 5000 συμμετέχοντες, καθώς είχαν βοηθήσει αρκετοί blogger διαφημίζοντας το event.

Μέσα σε 5 χρόνια το NaNoWriMo καταχωρήθηκε ως Μη-κερδοσκοπικός οργανισμός λόγω της έκτασης που έπαιρνε κάθε χρόνο αυτός ο θεσμός. Έχοντας στο βιογραφικό του βιβλία και άρθρα περί συγγραφής και βοηθητικών συμβουλών για νέους συγγραφείς, άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Μέχρι το 2015, περίπου 431.626 άτομα παίρναν μέρος από 633 διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα είναι ένας από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στον κόσμο, όσον αφορά τους συγγραφείς βέβαια.

Άτομο: Δεν μας είπες όμως ακριβώς τι είναι!

Ξεκινώντας από την 1 Νοεμβρίου και για 30 μέρες βάζεις στόχο να γράψεις την πρώτη μορφή του μυθιστορήματος σου σε 50.000 λέξεις. Δεν κάνεις τροποποιήσεις, δεν ξαναγράφεις σκηνές, απλά γράφεις με στόχο όσες περισσότερες λέξεις γίνεται. Μετά τον Νοέμβρη έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς το κείμενο και να έχεις στα χέρια σου ένα έτοιμο βιβλίο.

Άτομο: Αξίζει η συμμετοχή;

Αποτέλεσμα εικόνας για writing memes

Να πω την αλήθεια δεν μπορώ να απαντήσω στο αν αξίζει ή όχι η συμμετοχή. Αυτό είναι ανάλογα το κάθε άτομο. Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω φτάσει ποτέ τις 50.000 λέξεις σε κάποιο NaNoWriMo, αλλά είχα φτάσει περίπου στα μισά (24.000 και κάτι λέξεις) πέρυσι και το «μυθιστόρημα», με το οποίο είχα ασχοληθεί, κάθεται ακόμα σε κάποια σκονισμένη γωνιά του υπολογιστή μου.

Το NaNoWriMo περισσότερο, σύμφωνα με εμένα, είναι για να σου δημιουργήσει ένα ωράριο, μια συνήθεια να το πω έτσι, για να κάθεσαι και να γράφεις. Ας είμαστε ειλικρινείς, μέσα σε αυτήν την τρέλα της σημερινής κοινωνίας που όλο και κάτι έχουμε να κάνουμε, είναι δύσκολο να αποφασίσουμε ότι θα βάλουμε τον κώλο μας κάτω και θα γράψουμε. Για αυτόν τον λόγο συμμετέχω κι εγώ κάθε χρόνο σε αυτήν την γιορτή γραψίματος, καθώς θεωρώ ότι όταν διαδράς με άλλα άτομα που έχουν την ίδια καψούρα για γράψιμο με εσένα, είναι πιο πιθανό να ασχοληθείς.

Άτομο: Δεν νομίζω να φτάσω τις 50.000 λέξεις, άρα δεν θα πάρω μέρος.

Αποτέλεσμα εικόνας για writing memes

Κοίτα, άμα δεν παίρνεις μέρος γιατί απλά θεωρείς ότι δεν θα φτάσεις τις λέξεις τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Το θέμα δεν είναι οι λέξεις αλλά το γράψιμο καθεαυτό. Μπορεί να καταλήξεις με ένα προσχέδιο 5.000 λέξεων, όμως θα είναι 5.000 λέξεις που δεν θα χρειαστεί να γράψεις πιο μετά. Θα αναγκαστείς να δουλέψεις πάνω σε μια ιδέα (που, ειδικά για μένα, είναι δύσκολο να δουλέψω σε μια μόνο ιδέα). Θα αναγκαστείς να χωρίσεις κεφάλαια ή να γράψεις μια περίληψη. Γενικότερα, θα μπεις στο πρόγραμμα για να δουλέψεις σε κάτι που, υποτίθεται τουλάχιστον, αγαπάς και θες. Άρα δεν νομίζω ότι οι λέξεις θα είναι το θέμα μας.

Άτομο: Δεν ξέρω πως να οργανώσω τον χρόνο και το γράψιμο μου για να πετύχω.

Αποτέλεσμα εικόνας για writing memes

Όσον αφορά το χρόνο, είναι στο δικό σου χέρι να κοιτάξεις το πρόγραμμα σου και να δεις πότε έχεις κενό. Εντάξει θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες περικοπές. Να πας, πχ, έναν καφέ λιγότερο ή να πεις ότι θα ξενυχτήσεις ένα βράδυ μόνο για να γράψεις ή να πεις στην φίλη σου, που επίσης γράφει, ότι θα συναντηθείτε για καφέ σπίτι σου και θα γράψετε παρέα. Μπορείς να κατεβάσεις το google docs, ή όποιο άλλο editor έχει το play store, και θα γράφεις εκεί όσο είσαι στο λεωφορείο ή περιμένεις το επόμενο μάθημα ή είσαι στον γιατρό. Βασικά το πως θα χωρέσεις το γράψιμο στο πρόγραμμα σου είναι στο χέρι σου και κανείς δεν μπορεί να σου πει πως και πότε και που. Πρέπει να βολεύει εσένα.

Όσον αφορά το γράψιμο, είναι η φίλη σου η Ερατώ εδώ για να σε βοηθήσει. Όπως είναι γνωστό, ή έστω ελπίζω να είναι γνωστό, είμαι το μεγαλύτερο φρικιό οργάνωσης. Από bullet journal και τα συναφή, στο διάβασμα/ανάγνωση, μέχρι και στο που βρίσκεται το κάθε τι στο θρανίο μου. Άρα, όπως είναι λογικό, έφτιαξα ένα spreadsheet για να μπορέσω να πετύχω στο NaNoWriMo.

Αρχικά, αυτή την οπτική βοήθεια (και την λατρεία μου να κάνω τικ σε ότι έχω καταφέρει) την έκανα σε μορφή ημερολογίου, το οποίο κόλλησα στο γραφείο μου. Αυτό το «ημερολόγιο» αποφάσισα να αντιγράψω στο Excel έτσι ώστε να περάσω συναρτήσεις και να μου κάνει μόνο του τους υπολογισμούς (είμαι σκράπα στα μαθηματικά).

Πρώτα, βέβαια, έφτιαξα ότι πιο απλό μπορούσα, δηλαδή έναν πίνακα χωρισμένο σε: Μέρες και Λέξεις. Έβαλα και ένα Μένουν Ακόμα, καθαρά για να αγχώνω τον εαυτό μου.

Sheet 1: Υπολογισμός Λέξεων

Έτσι, βάζοντας να μου υπολογίζει αυτόματα το σύνολο, το μόνο που έχω να κάνω είναι κάθε μέρα να μπαίνω και να συμπληρώνω πόσες λέξεις έγραψα. Ταυτόχρονα, μου αφαιρεί το ημερήσιο ποσό από το συνολικό ανά γραμμή ώστε στην ημέρα 30 να έχω «Μένουν Ακόμα= 0» ή ακόμα καλύτερα μείον ποσοστό.

Βέβαια, είμαι η Ερατώ και δεν πρόκειται να έχω μόνο την παραπάνω εικόνα. Έτσι δημιούργησα ένα ημερολόγιο μέσα στο οποίο πρόσθεσα το ημερήσιο στόχο μου, το σύνολο λέξεων (εάν και εφόσον γράφω τον στόχο μου κάθε μέρα, ώστε να καταλήξω στις 50.000 λέξεις) και μέσω του προηγούμενου φύλλου παίρνει τις λέξεις που έγραψα κάθε μέρα και τις προσθέτει για να δείξει και το σύνολο.

Sheet 2: Ημερολόγιο

Κάπως έτσι είναι το καλεντάρι μου, το οποίο δρα όμως καθαρά ως οπτικοποίηση της δουλειάς μου. Όλα τα δεδομένα υπολογίζονται μόνα τους αρκεί να συμπληρώσω τις λέξεις, που έγραψα κάθε μέρα, στο πρώτο φύλο εργασίας. Όλα είναι συναρτήσεις και πραγματικά έχω υπερβολικά πολύ χρόνο στα χέρια μου.

Ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να καταλήξω σε μια επιτυχία ή έστω να έχω κάνει μια άλφα καλή προσπάθεια για το μέλλον του μυθιστορήματος μου.

Εάν θες να χρησιμοποιήσεις και εσύ το «Καλεντάρι Πόνου και Δακρύων» τότε πάτα εδώ:

Εάν σας άρεσε το «Καλεντάρι Πόνου και Δακρύων» να μου το γράψετε στα σχόλια για να σας ετοιμάσω κι άλλα Freebies, εάν σας βολεύουν φυσικά.


Αυτά, λοιπόν, γλυκά μου βιβλιογατάκια. Τα λέμε στο επόμενο άρθρο.

Μέχρι τότε διαβάστε πολύ, κλάψτε γιατί δεν έχετε τον χρόνο να διαβάσετε όλα τα βιβλία που θέλετε, προσπαθήστε να μην σας σκοτώσει το tbr σας και πείτε στο τέρας κάτω από το κρεβάτι σας ότι ξέχασε την ατζέντα του τις προάλλες που ήρθε για τσάι.

7 σκέψεις σχετικά με το “#article: NaNoWriMo 2019

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s