#article: New Year New… Me?

Τα social media κατακλύζονται τέτοια εποχή με το κλασικό «New Year, New Me», λες και με την αλλαγή του χρόνου ξαφνικά βγαίνουμε από το δέρμα μας και μπαίνουμε σε ένα άλλο. Δεν θα μιλήσουμε για τις αναλύσεις πάνω στο ότι το 2020 ήταν μια άσχημη και κενή χρονιά για αυτό το 2021 πρέπει να είναι μια γεμάτη χρονιά και καλύτερη χρονιά, λες και μόλις άλλαξε ο χρόνος έγιναν όλα δια μαγείας καλά. Μπορούμε να ελπίζουμε, το ξέρω αυτό, αλλά αυτό που μας δίδαξε το 2020 είναι να είμαστε λίγο ρεαλιστές.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε χρόνο τα κλασικά «Ο καινούργιος χρόνος φέρνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και πρόκειται να αλλάξω και να κάνω όλα τα πράγματα που δεν έκανα το 2020». Αν και φέτος έχουμε αποφασίσει να κατηγορήσουμε για όλα τον τον covid για να μην νιώσουμε άσχημα με τον εαυτό μας που πέντε χρόνια συνεχόμενα δεν καταφέρνουμε κανέναν από τους στόχους μας. Το 2021 θα είναι καλύτερο, σύμφωνα με τα exit polls και για αυτό πρέπει να βάλουμε στόχους.

Δεν πιστεύω προσωπικά σε new year resolutions, αν και αυτό δεν με εμποδίζει κάθε αρχές του χρόνου να γράφω τους στόχους που δεν πρόκειται να πετύχω. Εδώ η bookitocat κλαίει γιατί η bookitocat ξέρει. Μου αρέσουν, όμως, οι απλοί καθημερινοί στόχοι που μπορείς να πετύχεις με μέτρια -έως καθόλου- προσπάθεια για να νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Έτσι ήρθα εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τους στόχους που έβαλα για το 2021 και δεν πρόκειται να πετύχω.

Στόχος 1: Να διαβάσω 30 Βιβλία.

Κάθε χρόνο βάζω ως στόχο τα τριάντα βιβλία. Εδώ και δύο χρόνια αποτυγχάνω εξαιτίας της μεγαλύτερης μου νέμεσης… The Great Reading slump. Αλλά όπως είπαμε καινούργιος χρόνος καινούργιοι στόχοι και καινούργια ελπίδα ότι όλα θα αλλάξουν. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος επιτεύξιμος, καθώς χωρίζεται σε 2.5 βιβλία το μήνα και μπορείς απλά να κάνεις ένα boost με κάποιον readathon. Επίσης, έχω ήδη κάνει μια λίστα βιβλίων που θέλω να διαβάσω όπως και δήποτε μέσα στο 2020 2021 (κάθε φορά που κάνω λάθος τον χρόνο απλά θα το αφήνω μέσα γιατί αυτή είναι η ζωή μου όλη). Θεωρητικά θα τον πετύχω αυτόν τον στόχο και για να είμαι σίγουρη για αυτό έχω βάλει δύο υποστόχους (γιατί είμαι τόσο περίεργος άνθρωπος).

Υποστόχος 1-1: Περισσότερα DNF.

Αρχικά να ορίσουμε τι σημαίνει DNF: Did Not Finish, δηλαδή βιβλία που δεν πρόκειται να τελειώσω.

Ποτέ δεν ήμουν από τους τύπους που σταμάταγαν ένα βιβλίο επειδή δεν τους άρεσε. Παρατήρησα, όμως, ότι είναι από τους βασικούς λόγους που κολλάει το μυαλό μου και δεν μπορώ να διαβάσω. Έτσι αποφάσισα το 2021 να είναι ο χρόνος που όποιο βιβλίο τελικά δεν μου κεντρίζει το ενδιαφέρον να το σταματάω και να το αφαιρώ από το tbr (to be read) μου, την βιβλιοθήκη μου, την ζωή μου. Θα τα μαζεύω και θα τα πετάω στον καιάδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους κακούργους. Βέβαια, ο Ταΰγετος (όπου βρίσκεται ο Καιάδας) είναι ολίγον τι μακριά και το 6 στο 13033 δεν επιτρέπει μεγάλες μετακινήσεις, έτσι απλά θα τα δωρίσω στην δημοτική μου βιβλιοθήκη. Είμαι καλό κορίτσι κατά βάθος…. πολύ βάθος.

Υποστόχος 1-2: Να μην φοβάμαι να διαβάσω βιβλία.

Ως φυσική συνέχεια του Υποστόχου 1-1 έχουμε την ανάγνωση των βιβλίων που μου αρέσουν περισσότερο. Τώρα θα με ρωτήσετε τι εννοώ με την φράση φοβάμαι να διαβάσω. Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω να δίνω περισσότερο αγάπη στα βιβλία τα οποία μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να μην φοβάμαι ότι θα με απογοητεύσουν. Παραδείγματος χάρη: Έχω στην βιβλιοθήκη μου το βιβλίο «A Darker Shade of Magic» εδώ και δύο χρόνια περίπου. Θέλω να το διαβάσω από τότε που βγήκε (δηλαδή από 2015), δεν το έχω κάνει όμως γιατί φοβάμαι ότι η τέλεια εικόνα που έχω στο μυαλό μου θα καταστραφεί. Θέλω να ξεκινήσω να μην σκέφτομαι ότι μπορεί να απογοητευτώ και να σκέφτομαι ότι μπορεί να μου αρέσει τελικά και εάν δεν μου αρέσει τότε απλά θα γράψω κριτική και θα προχωρήσω στο επόμενο. Είναι θέμα ψυχολογικό και θα το ξεπεράσουμε μαζί. Και πιστέψτε με έχω πολλά βιβλία που δεν διαβάζω γιατί απλά φοβάμαι.

Στόχος 2: Να καθαρίσω την Βιβλιοθήκη μου.

Πριν αναρωτηθείτε πως βρεθήκατε σε ιστολόγια για καθαριότητα, να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ αυτό (αν και θα έπρεπε να ρίξω ένα ξεσκόνισμα στην βιβλιοθήκη μου). Ωσάν συλλέκτρια βιβλίων (ακούγεται τόσο fancy) έχω μαζέψει ακόμα και την κουτσή Μαρία στην βιβλιοθήκη μου. Παραπάνω από τα μισά βιβλία δεν τα έχω διαβάσει καν. Αυτός είναι ο στόχος μου για τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνο μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή να διαβάσω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ και να αποχωριστώ αυτά που δεν μου αρέσουν. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι για κάποιον που απλά λατρεύει να κοιτάζει μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Δεν απορεί κανείς που ακολούθησα το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου. Για αυτόν τον λόγο έχουμε πάλι υποστόχους, τρεις αυτήν την φορά.

Υποστόχος 2-1: Αποχωρίζομαι βιβλία.

Πρώτος υποστόχος είναι να δω ποια βιβλία δεν πρόκειται να διαβάσω ποτέ και να τα αποχωριστώ με οποιονδήποτε τρόπο (από giveaway μέχρι χάρισμα στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής μου). Το κακό σε αυτόν τον υποστόχο είναι ότι είμαι άνθρωπος, που όπως είπα παραπάνω, κάνω συλλογή, άρα το να πω «Δεν το θέλω αυτό τελικά» είναι τόσο μα τόσο δύσκολο. Χρειάζεται δύναμη για να αποχωριστώ βιβλία, ειδικά βιβλία που δεν έχω διαβάσει ακόμα. Πρέπει, όμως, να γίνει γιατί έχω πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη μου που δεν με ενδιαφέρουν και δεν νομίζω ότι πρόκειται να με ενδιαφέρουν ποτέ. Να ξεκαθαρίσω ότι στην βιβλιοθήκη μου δεν έχω μόνο βιβλία που έχω αγοράσει, αλλά και βιβλία που μου έχουν κάνει δώρο ή που μου έχουν στείλει εκδοτικοί.

Υποστόχος 2-2: Να σταματήσω να αγοράζω βιβλία.

Βασικά δεν αγοράζω συχνά βιβλία, άρα αυτός ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί από το 2019, αλλά τον βάζω για άλλο λόγο. Αρχικά, το αγόρι μου αγοράζει πολλά βιβλία για εμένα επειδή του είπα ότι το θέλω και ναι τέτοια σχέση θέλω στην ζωή μου. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο που παίρνω περισσότερα βιβλία από αυτά που διαβάζω, πράγμα που αποτελεί ένα μεγάλο θεματάκι σε σχέση με τον χώρο που έχω στην βιβλιοθήκη μου. Επίσης, μπορεί να μην αγοράζω, αλλά ζητάω αρκετά βιβλία από εκδοτικούς με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να με πνίγουν οι κριτικές που πρέπει να κάνω και δεν κάνω.

Έτσι, ο υποστόχος αυτός έχει σχέση γενικότερα με το να μην έρχονται βιβλία μέσα σε αυτό το σπίτι και απλά να κάθονται στα ράφια και να με κοιτάνε. Δεν θα μιλήσω για τα ebooks γιατί απλά θα αγχωθώ (360 ebooks είναι πολλά ebooks).

Υποστόχος 2-3: Να διαβάζω ότι αγοράζω.

Κάπως έτσι καταλήγουμε στον τρίτο υποστόχο του δεύτερου στόχου (θεέ και κύριε γιατί διαβάζετε ακόμα αυτό το άρθρο). Πρέπει ότι μπαίνει στην βιβλιοθήκη μου να διαβάζεται μόλις μπει. Έχω πολλά backlist βιβλία και γενικά δεν τα πάω καλά με τις καινούργιες κυκλοφορίες (no money no honey), αλλά κάθε φορά που βάζω ένα ορφανό βιβλιαράκι στην φωλιά μου πρέπει να το διαβάζω μέσα σε ένα μήνα. Αυτός είναι ο υποστόχος, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Απλά να διαβάζω ότι αγοράζω (ή δανείζομαι ή κατεβάζω ή μου στέλνουν ή….. φακ).

Στόχος 3: Guilty pleasure reads

Ένας ακόμα στόχος μου είναι να διαβάσω περισσότερα βιβλία, τα οποία δεν είναι μέσα στα είδη που συνηθίζω να διαβάζω αλλά τα απολαμβάνω. Κάποια θεωρούνται παραλογοτεχνία και κάποια απλά τα υποβιβάζουν. Δεν με πειράζει, όμως, εγώ θέλω να διαβάσω παραπάνω από αυτά. Για να καταλάβετε, μιλάω για ερωτική λογοτεχνία. Θεωρώ ότι υπάρχουν περισσότερα διαμαντάκια εκεί έξω πάνω σε αυτήν την λογοτεχνία και απλά θέλω να τα βρω και να τα διαβάσω. Μου ήταν μεγάλη έκπληξη όταν ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία (Η Πειθήνια) είναι σε αυτό το είδος λογοτεχνίας.

Γενικά το 2021 πρέπει να είναι ο χρόνος που πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τους αναγνώστες ανάλογα με το είδος λογοτεχνίας που διαβάζουν και να σταματήσουμε να το παίζουμε ελιτιστές. Άστους μωρέ να διαβάζουν ότι θέλουν, τι ψυχή έχει ένα βιβλίο. Ο κόσμος μπορεί να καταστραφεί αύριο και εμείς θα μαλώνουμε για το τι πρέπει να διαβάζουμε για να έχουμε IQ πάνω από το κανονικό.

Στόχος 4: Περισσότερα άρθρα.

Γεια σας, είμαι η bookitocat και μπορεί να με ξεχάσατε δύο χρόνια τώρα, αλλά επέστρεψα για τα καλά και όχι έτσι όπως έχω πει τόσες φορές. Έχω μια καινούργια ενέργεια και θέληση για ζωή… εμ εννοώ για γράψιμο. Τώρα όσον αφορά τα άρθρα, σας έχω ήδη πει ότι θα είναι πάσης θεματολογίας, αλλά θέλω να αρχίσω να γράφω πιο εξειδικευμένα άρθρα. Θέλω να κάθομαι με τις ώρες να κάνω έρευνα για ένα άρθρο και να φέρνω την τέλεια ποιότητα. Όλα αυτά, βέβαια, μετά τον Φλεβάρη, γιατί φέτος είναι ο χρόνος που θα πάρω επιτέλους το πτυχίο μου (ελάτε να κλάψουμε παρέα). Θέλω, βασικά, να σας κάνω να απολαμβάνετε το γεγονός ότι είστε αναγνώστες αυτού του site και εάν όλα πάνε καλά θα έχουμε και περισσότερες κριτικές με αυτό το ιδιαίτερο ειρωνικό στυλ μου.

Να περιμένετε πολλά πράγματα φέτος σε αυτό εδώ το ιστολόγιο (και στο instagram) με το πιο σημαντικό τον CRIMAY-A-THON.

Στόχος 5: Το βιβλίο μου.

Στόχος 5 και τελευταίος γιατί σας κούρασα σήμερα, είναι να τελειώσω και να αρχίσω την διαδικασία έκδοσης του βιβλίου μου. Το 2020 ήταν ο χρόνος μου, ή έστω νόμιζα. Με όσα, όμως, έγιναν, όλα έμεινα πίσω και ενώ καθίσαμε στο σπίτι, εμένα προσωπικά δεν με βοήθησε τόσο πολύ. Το βιβλίο μου είναι σε καλό σημείο. Χρειάζεται να βελτιωθεί, να σενιαριστεί και να δοθεί σε beta. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει φέτος και θα μπορέσω να αρχίσω να αγχώνομαι και να στεναχωριέμαι γιατί δεν με δέχονται οι εκδοτικοί (ναι πολύ αισιοδοξία).


Ήταν μεγάλο αυτό το άρθρο. Ήταν ένα άρθρο που μπορεί να μην γέμισε την ημέρα σας ή να μην κράτησε το ενδιαφέρον σας, αλλά χαίρομαι που είμαι εδώ και μιλάω μαζί σας ξανά. Να ξέρετε ότι αυτό το ιστολόγιο είναι το μωρό μου και ότι καλύτερο έχω δημιουργήσει. Και εσείς είστε ότι καλύτερο μου έχουν δώσει οι θεοί του ίντερνετ (ακόμα και αν δεν σχολιάζετε). Σας ευχαριστώ που 4 χρόνια είστε εδώ και με υποστηρίζετε.

Τα λέμε, λοιπόν, στο επόμενο άρθρο. Να έχετε ένα πανέμορφο 2021, όσο όμορφο μπορεί να είναι, και μην ξεχνάτε, εμείς ορίζουμε την τύχη μας.

4 σκέψεις σχετικά με το “#article: New Year New… Me?

    1. Καλή χρονιά!!! μάρεσε ο τρόπος σκέψης σου!! Ειδικά στο να διαβάζω ότι αγοράζω!!και στο να μη σνομπαρουμε γραπτά! Υπήρχε αυτή η τάση και στα δικά μου πιστεύω, πόσο λάθος τελικά… Διαβασμα με αγάπη αυτό ευχήθηκε για φέτος να κάνω πράξη!Να ξεκινάς με αγάπη ότι κανεις!Και πάλι καλή χρονιά!!💓💓

      Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s