Illustration: Rebecca Lomax και Vlada Young/Shutterstock
Hello people of Earth and beyond!
Καλωσορίσατε σε μια νέα ενότητα που θα ονομάζεται: Saturdays with Erato, ή αλλιώς Σάββατα με την Ερατώ (ή σε συντομογραφία όπως βλέπετε στον τίτλο #swe). Σε αυτήν την ενότητα θα υπάρχουν έρευνες και ποιο επιστημονικά άρθρα (χρησιμοποιώντας τον όρο «επιστημονικά» πιο χαλαρά). Τι εννοώ; Εννοώ ότι θα έχουν την μορφή εργασιών, άμα βγάζει νόημα, και θα χωρίζονται σε μέρη. Θα είναι πιο περιποιημένα όσον αφορά την γλώσσα, την μορφή ακόμα και τον τρόπο. Σκέφτηκα ότι θέλω να γράψω για το επάγγελμα μου αλλά και να κάνω έρευνες για λογοτεχνικά είδη αλλά και για τα βιβλία γενικότερα. Μπορεί όταν τελειώνει η κάθε «εργασία» (ας το ονομάσουμε έτσι για τώρα) μπορεί να παίρνει πολύ καιρός για να ανεβεί κάτι άλλο παρόμοιο. Αυτό θα συμβαίνει γιατί θα θέλω να είναι πραγματικά δουλεμένα.
Νομίζω ότι καταλάβατε τι θέλω ακριβώς να κάνω και άμα δεν το εξήγησα καλά συγνώμη! Θα τα βρούμε όλα μαζί στην πορεία. Είναι σε δοκιμαστικό στάδιο ακόμα (αν και ελπίζω να μην μείνει σε δοκιμαστικό στάδιο). Τέλειωσα την πολυλογία μου και πάμε στο άρθρο πριν πεθάνετε από την βαρεμάρα!
1. Σκοπός και Στόχος
Αντικείμενο της παρούσας «εργασίας» (όπως θα το ονομάζουμε από εδώ και πέρα) είναι η εικόνα του βιβλιοθηκονόμου όπως παρουσιάζεται στον κινηματογράφο. Αποτελεί έρευνα και καταγραφής της εξέλιξης της εικόνας του βιβλιοθηκονόμου όπως τον βλέπουμε στις ταινίες από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ως πρωταγωνιστής μέχρι και σήμερα.
Προσπάθησα να βρω όσο το πιθανό περισσότερες ταινίες στις οποίες ο/η πρωταγωνιστής/πρωταγωνίστρια έχει το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου αλλά και ταινίες όπου ο/η βιβλιοθηκονόμος είναι δευτεραγωνιστής ή κομπάρσος. Βέβαια βρήκα μεγάλη δυσκολία διότι είναι αδύνατο να μπορέσω να συγκεντρώσω όλες τις ταινίες αλλά και ακόμα πιο δύσκολο είναι να τις έχω δει ή να τις δω ώστε να μπορώ να σχολιάσω τον/την βιβλιοθηκονόμο διεξοδικά. Γι’ αυτό αυτή η έρευνα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εικόνα του βιβλιοθηκονόμου αλλά και στα βασικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του και της συμπεριφοράς του όπως διακρίνονται μέσα από την μεγάλη οθόνη. Επιπλέον, να τονίσω ότι η ταινίες που επέλεξα να παρουσιάσω έχουν ως επί το πλείστον τον βιβλιοθηκονόμο ως πρωταγωνιστή και λιγότερο σαν απλό κομπάρσο. Αυτή η επιλογή μου ήταν σκόπιμη διότι μιλάω για το πώς εξελίχθηκε η εικόνα του βιβλιοθηκονόμου στον κινηματογράφο άρα θέλω να τονίσω την εξέλιξη αυτή μέσω ταινιών στις οποίες μπορείς πραγματικά να διακρίνεις ότι ο χαρακτήρας είναι βιβλιοθηκονόμος αλλά και σε βοηθάνε να σκιαγραφήσεις πιο εύκολα τον χαρακτήρα του.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι στηρίχθηκα σε διαδικτυακές πηγές και άρθρα. Ειδικότερα χρησιμοποίησα κυρίως την ιστοσελίδα «Reel Librarians» όπου εκεί βρήκα όλες τις πληροφορίες για τις ταινίες, καθώς διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ταινίες με χαρακτήρα βιβλιοθηκονόμο.
Στόχος της «εργασίας» αυτής είναι να γίνουν γνωστά τα διάφορα στερεότυπα, όσων αφορά την εμφάνιση αλλά και το φύλο του βιβλιοθηκονόμου, που υπάρχουν σήμερα για τους Βιβλιοθηκονόμους, όπως εμφανίζονται στην μεγάλη οθόνη και αν συνδέονται με τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Πρέπει να δείξουμε το πως αντιμετωπίζεται ο βιβλιοθηκονόμος στις ταινίες, καθώς οι ταινίες ως ένα βαθμό απεικονίζουν απόψεις για το πώς βλέπει η κοινωνία τον κόσμο.
2. Πλαίσιο
Θα αναφερθώ κυρίως για το πως αναπτύχθηκε ο χαρακτήρας και η όψη του βιβλιοθηκονόμου στην ξένη βιομηχανία του κινηματογράφου, καθώς είναι μεγαλύτερη βιομηχανία από την βιομηχανία του Ελληνικού. Επομένως, κατά την άποψή μου με αυτόν τον τρόπο θα έχω μια συνολική και πιο σίγουρη άποψη για την ανάπτυξη του ρόλου του βιβλιοθηκονόμου μέσα από τις ταινίες από τότε που πρωτοεμφανίστηκε σαν ρόλος μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, θέλω να εξετάσω το πως παρουσιάζεται ο βιβλιοθηκονόμος στον κινηματογράφο καθώς, όπως έχω πει παραπάνω, ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία. Συνεπώς, εφόσον δούμε το πως εμφανίζεται ο βιβλιοθηκονόμος στην μεγάλη οθόνη, θα δούμε και πως τον έβλεπε ανά τα χρόνια και η ίδια η κοινωνία.
Τέλος, μέσα από αυτήν την «ιστορική αναδρομή» του επαγγέλματος αυτού μέσα από τις ταινίες, θα φτάσουμε και στο πως εμφανίζεται ο βιβλιοθηκονόμος τώρα αλλά και τι θέση έχει πια στην κοινωνίας μας. Είναι πλέον ένας σύγχρονος άνθρωπος με έναν υπολογιστή ή είναι ακόμα θαμμένος στα αμέτρητα βιβλία; Είναι ακόμα συντηρητικός και αυταρχικός ή έχει γίνει πιο κοινωνικός και μοντέρνος; Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα με απασχολήσουν.
1. Βιβλιοθηκονόμος
Αρχικά, επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν για την ύπαρξη του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου, θα πρέπει να ορίσω τι ακριβώς είναι. Ο Βιβλιοθηκονόμος είναι ο επιστήμονας της πληροφόρησης, δηλαδή είναι αυτός που χειρίζεται και προωθεί την πληροφορία. Ρόλος του βιβλιοθηκονόμου είναι να αναλύει τις ανάγκες των χρηστών της βιβλιοθήκης και να βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τους στόχους και τις δραστηριότητες, καθώς ταυτόχρονα αξιοποιεί τις γνώσεις που έχει για τα παραπάνω θέματα ώστε να τους παρέχει εξειδικευμένη πρόσβαση σε διάφορες πηγές.
Ο βιβλιοθηκονόμος επίσης έχει την ευθύνη να παρέχει υπηρεσίες στους χρήστες αλλά και να οργανώνει τις πηγές με τρόπο ώστε να διευκολύνει τον ίδιο αλλά και τους ενδιαφερόμενους χρήστες ώστε να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν τις καινούργιες πηγές. Συνδέει του πελάτες με ηλεκτρονικά προϊόντα και τους βοηθάει να αποκτήσουν ορισμένες δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας ώστε να μπορούν να έχουν κριτική σκέψη για την αξιολόγηση των πληροφοριών.
Δυστυχώς στις ταινίες ο βιβλιοθηκονόμος εμφανίζεται μόνο ως αυτός που δουλεύει στην βιβλιοθήκη και δεν ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από τα βιβλία. Ενώ όπως εξήγησα και παραπάνω ο βιβλιοθηκονόμος είναι κάτι περισσότερο από «βιβλιοθηκάριος», όπως θα αποκαλούσα εγώ αυτόν που δουλεύει αποκλειστικά σε μία βιβλιοθήκη και ασχολείται αποκλειστικά με τα βιβλία.
2. Κινηματογράφος
Καλό θα ήταν να ορίσουμε και τον Κινηματογράφο σαν όρο για να ενώσουμε τις δύο ενότητες. Ο Κινηματογράφος ή αλλιώς Σινεμά (από την γαλλική λέξη cinéma) αποτελεί σήμερα την έβδομη τέχνη, όπως την όρισε ο Κανούτο. Αρχικά, αποτελούσε μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίηση της, όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη κινηματογράφος, η οποία σημαίνει κίνηση και γραφή, αλλά στην συνέχεια μετατράπηκε σε μια βιομηχανία του θεάματος. Η πρώτη δημόσια προβολή έγινε στο Παρίσι, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, από τους αδερφούς Λιμιέρ. Από τότε άρχισε να διεισδύει στην καθημερινότητα της κοινωνίας, δημιουργώντας με την πάροδο του χρόνου έναν καινούργιο κόσμο, έναν κόσμο καλλιτεχνικό με σκοπό να προβάλλει ταινίες εμπνευσμένες από την ίδια την ζωή.
Εφόσον, λοιπόν ο κινηματογράφος επηρεάζεται από την ίδια την ζωή προβάλλει και τις πεποιθήσεις των καθημερινών ατόμων. Ειδικότερα είναι γνωστό ότι ο κινηματογράφος επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο σκέψης των ατόμων, άρα το τι δείχνει είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα διάφορα στερεότυπα που ήδη υπάρχουν. Βέβαια έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτό που βλέπουμε στην μεγάλη οθόνη μπορεί να μην ισχύει πια όμως συνεχίζει να το προβάλλει χωρίς περιορισμό ή κάποια αλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου ανακυκλώνονται οι αντιλήψεις και δεν αλλάζουν αλλά μένουν.
Ολοκληρώνοντας αυτήν την μικρή εισαγωγή για τον κινηματογράφο πρέπει να πούμε ότι ο κινηματογράφος έχει από τη φύση του την ιδιότητα να χειραγωγεί. Την ικανότητα του κινηματογράφου να χειραγωγεί την ανακαλύψανε από νωρίς και μέσω αυτού προσπάθησαν να μεταφέρουν υποσυνείδητα απόψεις και θεωρίες στην μάζα. Η επιβλητικότητα της κινούμενης εικόνας καθηλώνει τον θεατή και καθιστά τον κινηματογράφο ως τον κύριο τρόπο ψυχαγωγίας.
Ναι μόλις διαβάσατε μια εισαγωγή για αυτό που πρόκειται να έρθει στην συνέχεια. Συγνώμη για αυτό αλλά σας είπα ότι θα έχει την μορφή ερευνητικής εργασίας. Άμα σας άρεσε αφήστε ένα σχόλιο από κάτω και προωθείστε το στα υπόλοιπα μέσα για να μάθουν και άλλοι για αυτό το εγχείρημα!
Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ!
Tootles!
Ωραία η εισαγωγή!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ευχαριστώ!!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο