#xmas17: Naughty List

naughty list.jpg

 

Hello people of Earth and beyond και καλωσορίσατε στο ταπεινό αυτό blog (το οποίο το έχει παρακάνει με την έλλειψη προγράμματος, καθώς η κοπέλα που το έχει δεν μπορεί να οργανώσει σωστά τον χρόνο της). Το 2017 πέρασε τόσο γρήγορα, αλλά και τόσο αργά… τόσο μα τόσο αργά. Κάποιες φορές απλά ήθελα να κοπανίσω το κεφάλι μου στο τοίχο μέχρι να ξεκινήσει ο χρόνος να κυλά! Επίσης το 2017 ήταν ένας καταπληκτικός αναγνωστικός χρόνος (μέχρι τον Νοέμβρη που όλα πήγαν στραβά). Για πρώτη φορά κατάφερα να φτάσω τον στόχο μου στο goodreads, 30 ολόκληρα βιβλία (πράγμα που θα διαβάσετε και στα επόμενα άρθρα μου μέχρι το τέλος του χρόνου!).

Όσο καλός και αν ήταν, αναγνωστικά, αυτός ο χρόνος, μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Πολλά βιβλία πέρασαν από τα χέρια μου και με εκνεύρισαν ή απλά δεν μου άρεσαν… καθόλου. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα βιβλία που δεν κέρδισαν την αποδοχή μου. Βέβαια, δεν θα μιλήσω με τις ώρες για εκατό βιβλία, αλλά θα μιλήσω για τα πέντε χειρότερα (πάντα κατά την δική μου άποψη) βιβλία.

Ας αρχίσουμε!


Φλογισμένη σελήνη

Giardinelli, Μ. (1998). Φλογισμένη Σελήνη. Αθήνα: Όπερα.

Αστέρια: ⭐

Θα ξεκινήσω με αυτό που με εκνεύρισε περισσότερο από όλα όσα διάβασα αυτόν τον χρόνο. Αυτό είναι το «Φλογισμένη Σελήνη» του Mampo Giardinelli, από τις εκδόσεις Όπερα. Το γράψιμο του συγγραφέα ήταν πολύ λυρικό για το θέμα το οποίο τον απασχολούσε (βιασμός ανηλίκου και δολοφονία). Κάποιες φορές πήγαινε αρκετά αργά άλλες φορές έτρεχε με απίστευτη ταχύτητα. Η πλοκή ήταν εντελώς flat. Εκτός από κάποιες ανατροπές καθαρά για να κρατήσει το ενδιαφέρον, η οποίες απλά δεν χρειαζόταν να υπάρχουν, δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Το θέμα του είναι ο βιασμός και η δολοφονία ενός ανήλικου κοριτσιού και προφανώς δεν κατηγορούμε τις ορμές μας αλλά την φλογισμένη σελήνη και την ζέστη. Πραγματικά μην το διαβάσετε. Ήταν εκνευριστικό, αποκρουστικό, ενοχλητικό και αρκετά αδιάφορο. Άμα δεν έθιγε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, απλά θα πέρναγε αδιάφορο. Έχω γράψει μία εκτενής κριτική πάνω στο πόσο με εκνεύρισε αυτό το βιβλίο την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ! Δεν ξανακάνω το λάθος (θα το ξανακάνω) να διαβάσω ένα βιβλίο που από την αρχή με προδιαθέτει να μην το διαβάσω.


25313503

Αστέρια: ⭐

Μία ανθολογία ιστοριών μελλοντικού ερωτισμού, όπως το λέει και ο τίτλος «Ιστορίες Μελλοντικού Ερωτισμού». Συγγραφείς είναι πολλοί. Το στόρι όμως δεν έβγαζε νόημα σε καμία από τις ιστοριούλες. Η μία ήταν πιο περίεργη από την άλλη. Να πω την αλήθεια όταν το έπιασα στα χέρια μου δεν ήξερα τι να περιμένω και με τι προσδοκίες να μπω σε αυτό το βιβλίο. Έτσι έριξα τις προσδοκίες μου στα τάρταρα και πάλι απογοητεύτηκα. Δεν ξέρω καν πως να το σχολιάσω. Αποτελεί ιστορίες που το θέμα τους είναι ο έρωτας, όπως καταλάβατε, και κάθε ιστορία αναλύει μια -περίεργη- ιστορία μεταξύ δύο οντοτήτων (να πω καλύτερα). Ο έρωτας σαν θέμα αναλύετε κάπως περίεργα και αφού μιλάμε για το μέλλον δεν μπορείς να πεις ότι δεν ισχύουν αυτά που γράφουν. Το θέμα μου ήταν ότι δεν υπήρχε πλοκή, οι χαρακτήρες δεν έχουν βάθος ούτε σκοπό. Άμα μπορούσα να μην το διαβάσω θα το έκανα.


Τζιαμπρικ, Α. (1990). Πρώτος λαχνός για την κόλαση. Αθήνα: Σμυρνιωτάκης

Αστέρια: ⭐

Το τρίτο βιβλίο που θα μπει σε αυτό το άρθρο είναι το «Πρώτος λαχνός για την κόλαση» του Άλμπερτ Τζιαμπρικ, που όπως βλέπετε δεν βρήκα ούτε εξώφυλλο. Αυτό είναι mass market paperback. Αστυνομική λογοτεχνία και βρίσκεται σε αυτήν την λίστα γιατί δεν θυμάμαι τίποτα για το βιβλίο. Τίποτα απολύτως. ΤΙΠΟΤΑ! Μόνο ότι ήταν γεμάτο με cheesy ατάκες. Νιώθω άβολα τώρα…


19ss1

James, E L. (2012). Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι. Αθήνα: Πατάκη.

Αστέρια:  ⭐⭐

Από το ένα αστεράκι πάμε στα δύο… yayy! Σε κανέναν δεν είναι έκπληξη που σε αυτήν την λίστα είναι «Πενήντα Αποχρώσεις του γκρί» της E. L. James.

Το βιβλίο αναφέρεται στην κλασσική ιστορία του χαμηλών τόνων κοριτσιού, χωρίς πολλά λεφτά, που γνωρίζει τον υπερβολικά πλούσιο άντρα. Ο άντρας είναι μυστήριος και ψυχρός αλλά η κοπέλα του μαλακώνει σιγά σιγά την καρδιά. Τώρα να πω παραπάνω δεν έχει σημασία γιατί όλοι, μα όλοι, λίγο πολύ γνωρίζουν αυτό το βιβλίο, αλλά για μια παραπάνω κριτική να μπείτε εδώ!

Αυτό που με εκνεύρισε σε αυτό το βιβλίο ήταν η έλλειψη χαρακτήρα στα άτομα. Όλοι είναι ρηχοί. Η ιστορία είναι απλά μια ίσια γραμμή και δεν υπάρχει καθόλου ανάπτυξη χαρακτήρα. Ο ένας πιέζει τον άλλον και απλά δεν υπάρχει συνεννόηση. Προσπαθεί τόσο πολύ να δείξει ότι είναι ένα διαφορετικό βιβλίο και δεν τα καταφέρνει. I just didnt like it!


28743609

Παπαδημητρίου, Χ. (2016). Έγκλημα χωρίς δολοφόνο. Αθήνα: Μεταίχμιο.

Αστέρια:  ⭐⭐

Τελευταίο και όχι καταϊδρωμένο είναι το «Έγκλημα χωρίς δολοφόνο» του Χρήστου Θ. Παπαδημητρίου. Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Δυστυχώς όχι στα καλύτερα της.

«Ένας διάσημος διευθυντής ορχήστρας δολοφονείται στο Παρίσι το 1966 εν μέσω συναυλίας. Ο νεαρός επιθεωρητής Ζακέ αρχίζει να ερευνά και θα βρεθεί μπροστά στο μεγαλύτερο αίνιγμα της καριέρας του. Μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα, στο Παρίσι πριν από την εξέγερση του 1968 και στην εμπόλεμη Ευρώπη του 1940-1945. Από τα γαλλοελβετικά σύνορα, το Άουσβιτς, τη Σιβηρία έως τη Τοσκάνη, μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων ξετυλίγεται με κινηματογραφική ταχύτητα. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διερευνά τις πιο απόκρυφες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Δευτέρου Παγκόσμιου πολέμου»

Η ιδέα του συγγραφέα για αυτό το βιβλίο ήταν πολύ καλή αλλά μάλλον κάπου χάθηκε στην πραγματοποίησή της. Δεν λέω ότι δεν ήταν ωραίο. Και ωραία γραμμένο ήταν και σε έκανε να θες να διαβάσεις κι άλλο. Το θέμα του είναι ότι μετά το τέλος του σε άφηνε ανικανοποίητο. Εγώ προσωπικά ακόμα ψάχνω το γιατί πέθανε το θύμα. Υπάρχουν πολλά κενά στην ιστορία. Πολλά ερωτήματα που δεν λύθηκαν ποτέ. Απλά έχω μείνει με ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω για όλους όσους το έχουν διαβάσει. Σε πολλούς μπορεί να άρεσε, και επαναλαμβάνω ότι μου άρεσε ο τρόπος γραψίματος, αν και ο πρωταγωνιστής είναι περισσότερο γκρινιάρης από όσο χρειάζεται, και η ροή που είχε το βιβλίο σαν βιβλίο. Η ιστορία είχε πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθεί και να φτάσει επιτέλους στην κλιμάκωση της πλοκής, η οποία δεν ήρθε ποτέ.


 Αυτά ήταν για μένα τα βιβλία που δεν με ενθουσίασαν μέσα στο 2017. Αυτήν την λίστα την περιόρισα στα 5, γιατί τα βιβλία με δύο αστέρια είναι πολλά περισσότερα.

Ελπίζω το 2018 να διαβάσω πολλά περισσότερα βιβλία που θα με ευχαριστήσουν. Μην ανησυχείτε όμως θα έρθει και άρθρο με τα καλύτερα για να εξιλεώσω λίγο τον εαυτό μου!

Μέχρι την επόμενη φορά πολλά φιλιά!! :*

2 σκέψεις σχετικά με το “#xmas17: Naughty List

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s