#xmas18: Γιορτινά Must

3 Δεκέμβρη, 2018

Ήρθε η περίοδος που βάζουμε γιρλάντες παντού, σαν τα σεμεδάκια ένα πράγμα. Βάζουμε στο δέντρο, στις πόρτες, στην τουαλέτα, πάνω από το απορροφητήρα, γύρω από τα γατιά, στην τηλεόραση, στο κλιματιστικό, στα κάγκελα του σπιτιού, πάνω στην βιβλιοθήκη, στο σύνθετο, στον μπαμπά που κοιμάται… ΠΑΝΤΟΥ..  κάποιος να με σταματήσει… βοήθεια! Μέχρι και στη σόμπα γιρλάντα θα βρεις… μα καλά πως θα ανάψουμε την σόμπα με τόση γιρλάντα; Λαμπάδα θα γίνουμε και έχουμε καιρό ακόμα για το Πάσχα. Πέρα από την πλάκα (όχι δεν κάνω πλάκα) τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες μου γιορτές για το απλούστατο λόγο: δώρα… πολλά πολλά δώρα και όταν λέω πολλά δώρα εννοώ τα βιβλία που αγοράζω στον εαυτό μου και τους βάζω πάνω την ταμπέλα «χριστουγεννιάτικα δώρα» και κατηγορώ τον Άι Βασίλη για την έλλειψη χώρου στην βιβλιοθήκη μου (μπορεί να φταίνε και οι γιρλάντες).

Πραγματική συζήτηση:

Εγώ: Μα κοίτα τι έκανε τώρα ο άνθρωπος… πάλι βιβλία.. μα που θα τα βάλω.
Μαμά: Τι λες παιδί μου αφού εσύ τα αγόρασες.
Εγώ: Όχι μαμά ο Άι Βασίλης
Μαμά: Μα εδώ είναι η απόδειξη αγοράς
Εγώ: Ο ΆΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΜΑ *καθώς τρώει την απόδειξη*
Μαμά: *face palm*

Ναι πολύ άβολο… κάθε φορά δεν μπορούν να καταλάβουν την μαγεία των Χριστουγέννων… έλεος.. εμμμ. Τέλος πάντων στο θέμα μας. Πέρσι, λοιπόν, είχα την φαεινή να κάνω «12 μέρες Χριστουγέννων» και για 12 μέρες να γράφω κάθε μέρα. Μαντέψτε πως πήγε αυτό… όπως όλα: Απέτυχα. Νομίζω έγραψα 5 ποστ μόνο. Έτσι φέτος αποφάσισα να κάνω σειρά αφιερωμένη στις γιορτές του χειμώνα και να σας εμπιστευτώ κάποια από τα δικά μου τρία MUST για τις γιορτές. 

 MUST Nο1: Μουσική

Πρέπει κατά την γιορτινή περίοδο να έχεις κάθε ώρα και στιγμή στο τέρμα EASYFM 97,2. Πριν με ρωτήσετε γιατί απλά συντονιστείτε στον σταθμό και θα καταλάβετε. Ναι καλά ακούσατε, φουλ χριστουγεννιάτικη μουσική για όλες τις γιορτές, μέχρι περίπου τις αρχές του Ιανουαρίου. Είναι ο σταθμός που ακούω μόλις ο μήνας γυρίσει 1 Δεκεμβρίου και η ολόσωμη πιτζάμα μου τίγρης βγει από την σπηλιά της. Είναι ότι καλύτερο για κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο όταν έχεις συνδέσει το κινητό σου με τα bluetooth ηχεία και όλη σου η οικογένεια φωνάζει τρελαμένη γιατί είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα που παίζει ο σταθμός και θέλουν απλά να σταματήσει ο Άι Βασίλης να έρχεται στην πόλη.

Βέβαια αν είσαι ο τύπος που ανοίγει το Spotify στο κινητό σου (ή Open Spotify αν είσαι σαν και εμένα και δεν έχεις ηθικούς φραγμούς) βάζει μια playlistουλα και χαλαρώνει με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ή έναν frappucino από τα starbucks τότε σου έχω την  λύση.  Αρχικά θα ρωτήσω «γιατί?» την ίδια στιγμή που υπάρχει και το Youtube και έχεις μια μεγάλη γκάμα να διαλέξεις χωρίς να σου μετράει τα skip. Δεν πειράζει όμως έχω και για σένα την κατάλληλη playlist: Music for the Christmas-illiterate. Αποτελεί την επίσημη playlist της σελίδας «Christmas in town» η οποία ξύπνησε από τον λήθαργο της τον Οκτώβρη και είναι εδώ με διάφορα facts και ποστς και ότι άλλο χρειάζεσαι για να περάσεις τα καλύτερα Χριστούγεννα ever!  (θα μπορούσε να μπει must να την ακολουθήσεις αλλά δεν θέλω να σε πιέζω να κάνεις πράγματα που αρέσουν σε μένα… ή μήπως θέλω.. μουάχαχαχαχχχααχα *points gun at you*). Περιέχει χριστουγεννιάτικα τραγούδια σύγχρονα που παίζουν και στο μη συνηθισμένο αυτί. Είναι ότι πρέπει για σένα και τους φίλους σου όταν παίζεται επιτραπέζια μαζί με πίτσα και εμφανίζεται ο εκνευριστικός φίλος που ποτέ δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους, ειδικά σε ότι έχει σχέση με την μουσική. Έτσι τον τρελαίνεις με 5 ώρες από την καλύτερη χριστουγεννιάτικη μουσική και δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει ποτέ στην ζωή του… κυριολεκτικά… τώρα είναι στο ψυχιατρείο και τραγουδάει ακατάπαυστα «all i want for christmas is you» κοιτάζοντας το κενό με τα γόνατα στην αγκαλιά του, κουνώντας το κορμί του μπρος πίσω. Συγχαρητήρια τον έσπασες.

Για εμάς του πιο παρορμητικούς το Youtube προσφέρει μια πληθώρα Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών για να επιλέξεις εκείνη την στιγμή από αυτά που σου προτείνει κάτω από κάθε βίντεο. Άμα όμως βρεθείς να βλέπεις βίντεο doll repaint christmas edition με μια τύπισσα που η φωνή της είναι τόσο τσιριχτή που οι σκύλοι έξω από το σπίτι ουρλιάζουν, μην κατηγορήσεις εμένα. Σκέψου αυτήν την παράγραφο σαν προειδοποίηση από ένα θύμα των προτάσεων.

MUST No 2: Φαγητό

Μυρωδιές στον αέρα και το τέρας που κρύβεται στο στομάχι σου ξυπνάει για να καταβροχθίσει τα πάντα… ΤΑ ΠΑΝΤΑ… κάπως έτσι γίνομαι 100 κιλά στις γιορτές. Must όμως για τις διακοπές είναι συγκεκριμένα φαγητά που θα κατευνάσουν το τέρας αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες (που είναι ένα διαφορετικό τέρας αλλά ας μην πιάσουμε αυτήν την συζήτηση). Αρχικά, έχουμε το κλασσικότατο χριστουγεννιάτικο φαγητό: μελομακάρονα. Πρέπει να φας τουλάχιστον 100 για να πεις ότι ναι έζησα τις γιορτές στα άκρα, όπως και κουραμπιέδες αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τους φτιάξεις. Μπαίνεις, λοιπόν, στο αγαπημένο φιλαράκι μας το internet για να βρεις συνταγές. Ο Άκης Πετρετζίκης  έχει ωραίες συνταγές αλλά αρκετά τρομακτικές γιατί δεν μπορεί να βάζεις τα κέρατα σου στα μελομακάρονα συν δύο μείγματα και κάτι περίεργα στο σιρόπι και να σου έχει βαθμό δυσκολία 2. Θα είναι σαν να σε περιγελάει όταν δεν καταφέρνεις να εκτελέσεις μια τόσο απλή συνταγή. Δεν θέλεις να σε κρίνει ο Άκης. Έτσι μπες σε άλλες ιστοσελίδες να βρεις συνταγή για μελομακάρονα, μιας και πρέπει σίγουρα να φτιάξεις κάτι για τις γιορτές, αλλά στο τέλος θα καταλήξεις να πάρεις από το μίνι μάρκετ στην γωνία, γιατί ας είμαστε λογικοί ποτέ κανείς δεν φτιάχνει μελομακάρονα. Εδώ είναι η στιγμή που όλοι οι μάστερ σεφ των social media θα πεταχτούν λέγοντας ότι εκείνοι φτιάχνουν τα πάντα για τις γιορτές ακόμα και βρώσιμο χριστουγεννιάτικο δέντρο μιας και είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί. Συγνώμη αλλά ακόμα να φτιάξω τα μπισκότα που είχα υποσχεθεί στην αδερφή μου πριν τρία Χριστούγεννα και πιστέψτε με δεν το έχουν ξεχάσει.

Αλλά ας αφήσουμε τα μελομακάρανα, από φαγητό όλοι έχουμε σίγουρα βασιλόπιτες. Έχουμε από κέικ, από τσουρέκι, από πίτουρα, από ζελέ, από κρέας… εμ νομίζω το παράκανα. Εγώ φτιάχνω μία ενδιάμεσα από τσουρέκι και κέικ που είναι και πολύ γρήγορη οφείλω να ομολογήσω. Άμα θέλετε συνταγή αφήστε σχόλιο από κάτω και θα ανεβάσω έτσι κι αλλιώς. Πρέπει όμως να κάνεις βασιλόπιτα υπερπαραγωγή. Πρέπει να έχει γέμιση από καβουρδισμένα φουντούκια και μέλι, με επικάλυψη από λευκή σοκολάτα και πέταλα χρυσού (από 24 καράτια και πάνω μόνο), να έχει ένα τεράστιο φωτεινό 2019, που να φαίνεται τουλάχιστον από το Φεγγάρι (ώστε οι φίλοι μας οι Λούναρ να ζηλέψουν) με αυτά τα ξυλοπραγματάκια που βγάζουν σπίθες οι οποίες θα μπορούσαν να λαμπαδιάσουν όλο το σπίτι και όταν κόβεις ένα κομμάτι να παίζει το «Πάει ο παλιός ο χρόνος» σε όλες τις γλώσσες νεκρές ή όχι. Επίσης, καλό θα ήταν, προαιρετικά βέβαια, να γράψεις με καλλιγραφικά γράμματα σε Γραμμική Α (πρόσεχε όχι Γραμμική Β γιατί αυτή είναι τόσο 2018) «Καλή χρονιά». Μόνο έτσι θα καταφέρεις να εντυπωσιάσεις στο Πρωτοχρονιάτικο Πάρτι (αν και για να πετύχεις το υπέρτατο πρωτοχρονιάτικο πάρτι θα σου έχω άλλο άρθρο). Βέβαια μπορείς να φτιάξεις ένα απλό κέικ αλλά η θεία της μητεράς του άντρα σου θα σε κοιτάει με μισό μάτι, είναι γλυκιά γυναίκα απλά είχε ένα ατύχημα πριν κάτι χρόνια… μην είσαι τόσο επικριτική… έλεος.

MUST No 3: Γιορτινή Διάθεση

Ένα από τα βασικά που πρέπει να έχεις υπόψη σου στις γιορτές είναι η διάθεση. Θα έχεις πολλούς κακόβουλους γύρω σου να υποβιβάζουν το μύνημα των χριστουγέννων, για αυτόν τον λόγο πρέπει να ξεκινήσεις από τα μέσα του Νοέμβρη να ετοιμάζεις την ψυχολογίας σου. Πρώτα έχουμε τον στολισμό. Είναι must να ξεκινήσεις το στόλισμα από τις αρχές του Νοέμβρη αν όχι από τα μέσα του Οκτώβρη… καλό θα ήταν στην 28η Οκτωβρίου να εμφανιστείς με πουλόβερ που να δείχνει τον Άι Βασίλη να κατεβαίνει σε μία καμινάδα με μια τσάντα γεμάτη δώρα. Αν δεν το κάνεις αυτό είσαι πίσω στο θέμα γιορτινή διάθεση αλλά ακόμα σώζεσαι. Είναι επίσης must να χρησιμοποιήσεις τόσα φωτάκια όσα χρειάζεται ένας ήλιος για να λειτουργήσει. Άμα το σπίτι σου δεν φαίνεται από το διάστημα καλύτερα και από το σινικό τοίχος τότε δεν το κάνεις καλά. Πήγαινε στο πιο κοντινό μαγαζί με εποχιακά και εφοδιάσου με όλη την αποθήκη τους. Μετά από τα φωτάκια must είναι το πιο μεγάλο δέντρο που έχεις δει στην ζωή σου. Απορώ γιατί σταμάτησαν οι διαγωνισμοί του μεγαλύτερου Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήταν τόσο μέσα στο γιορτινό κλίμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Πρέπει να είναι τόσο μεγάλο που να μην χωράει κανένας άλλος στο σαλόνι. Μόνο το δέντρο και τα πολλά φωτάκια και οι γιρλάντες παντού. Ναι είναι must να βάλεις γιρλάντες παντού. Αν δεν γυρνάς το κεφάλι σου 360 μοίρες και δεν βλέπεις μόνο γιρλάντες κάτι κάνεις λάθος. Πήγαινε, λοιπόν, στο ίδιο μαγαζί και πάρε όλες τις γιρλάντες, μάλλον πάρε όλη την αποθήκη τους γιατί θα τα χρειαστείς σίγουρα. Απλά κάνε πολύ γρήγορα γιατί οι ιδιοκτήτες σε λίγο θα έρθουν. Ελπίζω να θυμήθηκες να καλύψεις τα χαρακτηριστικά σου μην σε αναγνωρίσουν τόσο εύκολα και χάσεις το χριστουγεννιάτικο γεύμα, η φυλακή δεν έχει τόσο γευστικό φαγητό.

Το επόμενο must είναι να διαδίδεις τον ενθουσιασμό σου δεν την λένε τυχαία γιορτή της προσφοράς. Πρόσφερε λοιπόν ανοιχτόχερα την γιορτινή σου διάθεση σε όλον τον κόσμο γύρω σου. Μην ξεχνάς να μιλάς ακατάπαυστα για το πόσο καλά πρόκειται να περάσεις στις γιορτές ή που πρόκειται να πας, γιατί προφανώς είσαι ο μόνος που έχεις σχέδια για τις διακοπές και πρόκειται να περάσεις τόσο καλά που όλοι πρέπει να σε ζηλέψουν. Επίσης μην ξεχνάς να μετράς αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα, μόνο βέβαια άμα αρχίσεις να μετράς από τα προηγούμενα Χριστούγεννα αλλιώς δεν έχει λογική. Προφανώς να το ανεβάζεις και σε όλα τα media αλλιώς γιατί να ξέρεις ότι μένουν 26 μέρες 16 ώρες 30 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα μέχρι τις 25/12 και την γέννηση του μικρού Χριστού (αν και απορώ γιατί τα δικά μου γενέθλια δεν είναι τόσο διαδεδομένα αλλά λέμε τώρα… γιορτάζουμε ένα παιδί που γεννήθηκε πριν 2019 χρόνια αλλά όχι τα δικά μου που είμαι πιο πρόσφατη… πφφ οκ δεν πειράζει). 


Αυτά είναι τα τρία must για την γιορτινή περίοδο σύμφωνα με εμένα έστω! Εσείς τι πιστεύετε; Τι ξέχασα να αναφέρω; Μείνετε συντονισμένοι για τα υπόλοιπα άρθρα στην χριστουγεννιάτικη σειρά «Το One Broke Bookworm τρελάθηκε». 

4 σκέψεις σχετικά με το “#xmas18: Γιορτινά Must

Σχολιάστε