#guest-talk: Η γενιά του αίματος και της οργής της Tomy Adeyemi

Adeyemi, T., 2020. Η γενιά του αίματος και της οργής. Αθήνα: Ιβίσκος.

Του Κωνσταντίνου Κορμπάκη (ckorbakis)

Σ’ αυτό το review θα αναφερθώ στο βιβλίο της Tomy Adeyemi «Η γενιά του αίματος και της οργής» των Εκδόσεων Ιβίσκος. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω μικρούς εκδοτικούς να ανακαλύπτουν τέτοια βιβλία και να μας τα μεταφράζουν. 

Επειδή η φίλη μου, η Ερατώ, τρελαίνεται για reviews είπα να της κάνω τη χάρη – άλλο που δεν θέλω – και να γράψω τι μου άρεσε σε αυτό το βιβλίο -γιατί, πράγματι, δεν βρήκα κάτι που να μην μου αρέσει ούτε στην πλοκή ούτε στην τεχνική.

Advertisements

Θα ξεκινήσω με το πλαίσιο της ιστορίας που έχω προσέξει να μην έχει spoiler. 

Η Ζελί, μια μικρή μάγισσα, θέλει να ελευθερώσει τους μεταφυσικούς από την τυραννία του βασιλιά Σαράν. Ο βασιλιάς έχει καταφέρει να εξαφανίσει τη μαγεία και τους θεούς των μάγων και βασιλεύει αυταρχικά χρησιμοποιώντας τους, πλέον αδύναμους, μάγους ως σκλάβους. Η προδοσία έρχεται μέσα από το παλάτι και η μαγεία της Ζελί αφυπνίζεται. Ο πρίγκιπας, ύστερα από εντολή του βασιλιά, την κυνηγάει για να πάρει πίσω αυτό που έχει στα χέρια της.

Με πολλές ανατροπές και αμείωτο ενδιαφέρον ξετυλίγεται η ιστορία με φόντο το αφρικανικό τοπίο. Κάθε κεφάλαιο έχει να δώσει κάτι στην ιστορία και η συγγραφέας δεν αναλώνεται σε λεπτομερείς περιγραφές που βγάζουν τον αναγνώστη από τη δράση. Η αγωνία κλιμακώνεται μέχρι την τελική αναμέτρηση των τελευταίων κεφαλαίων. Διάσπαρτα υπάρχουν επιβλητικές εικόνες μαγείας που κερδίζουν τον αναγνώστη, καθώς το σύστημα μαγείας του κόσμου είναι διαιρεμένο σε θεότητες και μύθους.

Η Ερατώ, όμως, επειδή είναι γνωστή σατράπισσα, ασχέτως αν την αποκαλείτε τσουρέκι με φακίδες στο bookstagram,  μου ζήτησε να είμαι απρόσεκτος και να δηλώσω ξεκάθαρα τι μου αρέσει χωρίς να παραθέτω τις γενικούρες μου. 

«Το έχεις διαβάσει;» τη ρωτάω. «Όχι» απαντάει. «Θα χαρώ πολύ να σου εξηγήσω τις “γενικούρες” μου με spoilers» της απαντώ και ιδού.

Αυτά που μου άρεσαν στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας είναι τα εξής:

• Τα κεφάλαια είναι χωρισμένα στις οπτικές τριών πρωταγωνιστών: της Ζελί, που είναι η μάγισσα που θέλει να επαναφέρει τη μαγεία στον κόσμο της, είναι ατίθαση και πολλές φορές απερίσκεπτη, της Αμαρί, που είναι η πριγκίπισσα που δεν διστάζει να εναντιωθεί στον βασιλιά και του Ινάν, που είναι ο πρίγκιπας που κυνηγά τα δύο κοριτσάκια (ανίκανος να τα πιάσει μαζί με τη στρατιά του) για να εμποδίσει την τελετή που θα φέρει πίσω τη μαγεία. 

Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία που δίνουν τις οπτικές των «κακών» γιατί σου δείχνουν και ποια κίνητρα κρύβονται πίσω από τα σχέδιά τους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ινάν έχει πολλά ελαφρυντικά για τη στάση του και για όλες του τις αποφάσεις. Οι γονείς πολλές φορές εμποτίζουν τα παιδιά τους με τις ιδέες και αντιλήψεις τους κι έγκειται στην κριτική ικανότητα των παιδιών να τις αξιολογούν όσο μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει στον Ινάν και η συγγραφέας παρουσίασε εξαιρετικά αυτή την ωρίμανση και μεταστροφή του.

• Υπήρχαν επιβλητικές σκηνές μαγείας και οι σύντομες περιγραφές μ’ έκαναν να θέλω πολύ γρήγορα να τελειώσω το κεφάλαιο για να δω την κατάληξη, η οποία με εξέπλησσε ευχάριστα. Είμαι φαν των ανατροπών και η συγγραφέας μου έδωσε πολλές. I love this kind of books.

Advertisements

• Αυτό που ευχαριστήθηκα, επίσης, είναι το γεγονός πως ενώ κατάλαβα εξαρχής ότι ο κόσμος είναι δικός της με νύξεις σε αφρικανικά τοπία, δεν με κούρασε καθόλου και μου απέδειξε πως ένα high fantasy βιβλίο μπορεί να είναι εξαιρετικό χωρίς να συσσωρεύει λεπτομέρειες και να πετάει τον αναγνώστη εκτός. 

• Σύστημα μαγείας: elemental και μεταφυσικό. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν οι φυλές των μάγων, οι δυνάμεις των οποίων χαρίζονται από έναν θεό. Μάγοι της ζωής, του νου, του νερού, της φωτιάς, του αέρα, του σιδήρου και της γης, του σκότους και του φωτός, της υγείας και της ασθένειας, του χρόνου (γιατί πάντα αυτός είναι το τίμημα) και των ζώων κυριαρχούν στην τριλογία. Για μένα αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετός για να ενταχθεί στις αγαπημένες μου σειρές.

Θα κλείσω με την αγαπημένη μου φράση που δίνει την ατμόσφαιρα του βιβλίου:

Κρεμόταν από ένα δέντρο, σαν στολίδι θανάτου, στο κέντρο του ορεινού μας χωριού.


Ο Κωνσταντίνος Κορμπάκης είναι συγγραφέας και μπορείτε να βρείτε το πρώτο του βιβλίο «Το Τίμημα είναι ο χρόνος» εδώ.


Powered by

Advertisements
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s