Αλήθεια τι κάνει ένα βιβλίο όμορφο;
Δεν έχεις δει ποτέ ένα βιβλίο στο ράφι και το έπιασες στα χέρια σου μόνο και μόνο βλέποντας εκείνο το σκληρόδετο εξώφυλλο ή μια όμορφη φωτογραφία. Ο πιασάρικος τίτλος που είχε ή ο τρόπος που είναι γραμμένος; Και χάιδεψες τα φύλλα του που μύριζαν τόσο έντονα χαρτί. Και ο τρόπος που ήταν γραμμένος. Η γραμματοσειρά, οι παράγραφοι, η σύνταξη. Τώρα θα πεις ότι μπορεί να είναι μούφα αυτά που γράφει. Σίγουρα δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Αλλά για μένα ένα βιβλίο δεν είναι μόνο όμορφο και δεν σε κερδίζει μόνο από το περιεχόμενο.
Ευτυχώς οι εκδοτικοί οίκοι πάντα προσπαθούν το βιβλίο που εκδίδουν να έχει όλα τα κατάλληλα προσόντα έτσι ώστε να συγκινήσει το κοινό του. Εκτός περιεχομένου, να έχει μια δική του προσωπικότητα. Ο φιλολογικός έλεγχος, η καλή σύνταξη, η σωστή ορθογραφία είναι ένας λόγος που κάνει κι ένα βιβλίο καλό. Γιατί εκτός από την φαντασία το βιβλίο σε μαθαίνει και να διαβάζεις και να γράφεις σωστά. Είναι ένα πακέτο θεμάτων που κάνουν τον εγκέφαλό μας να προσλαμβάνει πληροφορίες που μετά τις χρησιμοποιεί. Είναι κάτι σαν το ποδήλατο που το μαθαίνεις και δεν το ξεχνάς ποτέ.
Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια. Δεν υπάρχει πιο άσχημο θέαμα από ένα ασύντακτο βιβλίο, γεμάτο ορθογραφικά λάθη, χωρίς επικεφαλίδες, παραγράφους, χωρίς αισθητική. Και αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό και ιδίως σε αυτοεκδόσεις. Κάνεις που κάνεις όλο αυτό τον κόπο. Δίνεις που δίνεις τα λεφτά σου. Δώσε αυτό το βιβλιαράκι σε κάποιον να σου κάνει τις διορθώσεις. Κάνε ένα σεμινάριο επιμέλειας κειμένου. Πάρε μια γραμματική στο κάτω κάτω της γραφής.
Δεν θα ήμουνα τόσο αυστηρή αν δεν πίστευα ότι το βιβλίο είναι ιερό και πρέπει να είναι τέλειο. Σε αυτή την περίοδο που όλα τείνουν να γίνονται ημίμετρα καλό θα είναι τουλάχιστον όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το βιβλίο να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο απαιτητικοί.
Ένα μικρό άρθρο από την μητέρα μου, η οποία, εάν δεν το καταλάβατε από το θέμα του άρθρου, είναι επιμελήτρια βιβλίων. Εάν σας άρεσε πατήστε το like και πείτε μου στα σχόλια άμα θέλετε κι άλλα άρθρα από την γυναίκα που με έφερε στον κόσμο και μου φύτεψε τον καρπό της ανάγνωσης.
Μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ!

- #guest-talk: Η γενιά του αίματος και της οργής της Tomy Adeyemi
- Παρουσίαση Βιβλίου: Οι φύλακες των χαμένων πόλεων από Shannon Messenger
- #booktalk: Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ
- Παρουσίαση Βιβλίου: Το Βασίλειο των Δαιμόνων της Kerri Maniscalco
- Παρουσίαση Βιβλίου: Μια φορά και μια ραγισμένη καρδιά της Stephanie Garber
πολύ ενδιαφέρον και εποικοδομητικο! συγχαρητήρια!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Πολύ ωραίο άρθρο και συμφωνώ! 😀
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
θελουμε θελουμε…. ποσο τυχερή είσαι με μια μορφωμένη μαμααα
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
Μόλις έκανες την μητέρα μου χαρούμενη!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
❤
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ναι εννοειται οτι θελουμε… Ισως και καποιες συμβουλες για την επιμελεια κειμενων για εμας τους wannabe συγγραφεις θα ηταν πολυ χρησιμες
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
Λέει ότι θα γράψει και τέτοια!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο