#swe: Πως παρουσιάζεται ο Βιβλιοθηκονόμος στον Κινηματογράφο (Μέρος 4)

Illustration: Rebecca Lomax και Vlada Young/Shutterstock

Hello people of Earth and beyond!

Καλωσορίσατε στο τελευταίο μέρος του project μας. Ένα συμπέρασμα και εργογραφία-βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα. Αν συναντάτε για πρώτη φορά αυτήν την στήλη τότε δυστυχώς έχετε δρόμο μπροστά σας. Βρείτε: Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3.

Enjoy!

4. Συμπέρασμα

Αφού εξέτασα αυτό το δείγμα ταινιών και αφού μάζεψα όλα τα δεδομένα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει αρχίσει να απεικονίζεται πιο θετικά το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου στης ταινίες. Πρέπει να αρχίσουν οι παραγωγοί ταινιών να μεγαλώσουν την απόσταση μεταξύ των θετικών και των αρνητικών απεικονίσεων των βιβλιοθηκονόμων και να συνεχίσουν να ακολουθούν μια θετική προσέγγιση της εικόνας τους, ώστε να μειώνουν τον αριθμό απεικονίσεων των βιβλιοθηκονόμων που ταιριάζουν  στα αρνητικά στερεότυπα.

Οι βιβλιοθηκονόμοι που εμφανίζονται περισσότερο σε ταινίες είναι οι βιβλιοθηκονόμοι των λαϊκών βιβλιοθηκών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να απεικονίζονται με ένα πιο θετικό τρόπο, να είναι δηλαδή προσιτοί, ευγενική και να μην επιβάλλουν την σιωπή. Για παράδειγμα η Mrs. Phelps στην Ματίλντα, ήταν προσιτή, ευγενική, ενθουσιώδης και αγάπαγε την δουλειά της, πλησίασε την Ματίλντα και την βοήθησε φέρνοντας της οποιοδήποτε βιβλίο ήθελε και αυτή η καλοσύνη επηρέασε την Ματίλντα με τον καλύτερο τρόπο.

Επιπλέον, οι βιβλιοθηκονόμοι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους απεικονίζονται πιο θετικά από ότι παλιότερα και παρουσιάζουν περισσότερα χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους κινηματογραφικούς βιβλιοθηκονόμους. Για παράδειγμα ο Harison Winslow στο «Heart and Souls» (1993), ο Flynn Carsen στο «The Librarian» είναι νεαροί άνδρες που δεν φοράνε γυαλιά και ντύνονται ακριβώς το αντίθετο από συντηρητικά. Αυτό γίνεται και στις γυναίκες με την Dr. Abigail Chase στο «National Treasure» ή την Evelyn Carnahan στο «The Mummy». Βέβαια, άμα βάλουμε στο δείγμα μας την σειρά «The Librarians», η οποία αποτελεί μια θεωρητική συνέχεια των ταινιών, οι μοναδική κοπέλα που έχουν ως βιβλιοθηκονόμο είναι εντελώς το αντίθετο από ξερακιανή που δεν ενδιαφέρεται για την εμφάνιση της με κότσο και φαρδιά ρούχα. Στην πραγματικότητα είναι καλοντυμένη και περιποιημένη αλλά συνεχίζει να είναι κλειστή προσωπικότητα και αθώα, άμα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη πιο ελεύθερα. Ωστόσο, υπάρχουν και κινηματογραφικοί βιβλιοθηκονόμοι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους που απεικονίζονται ακόμα αρνητικά αλλά ευελπιστώ όσο περνάνε τα χρόνια να μειωθούν κι άλλο.

Τέλος, θα πρέπει να υπολογίσουμε και ότι πολλοί χρησιμοποιούν την αρνητική πλευρά του βιβλιοθηκονόμου πιο εντεταμένη για να προσθέσουν το κωμικό στοιχεία ή να γελοιοποιήσουν μια κατάσταση. Βέβαια, το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, εξαιτίας κυρίως του εικονικού «σσσς», χρησιμοποιείται συχνά σαν comic relief γιατί πολλοί θεωρούν ότι δεν κάνει τίποτα παραπάνω από τον να ζητάει ησυχία και να βάζει τα βιβλία στα ράφια. Στις περισσότερες εφηβικές ταινίες ο βιβλιοθηκονόμος είναι ένας χαρακτήρας στο παρασκήνιο που θα ζητήσει στους πρωταγωνιστές να κάνουν ησυχία και θα αλληλοκοιταχτούν περίεργα πριν βάλουν τα γέλια. Στο «The Amazing Spiderman» βλέπουμε τον βιβλιοθηκονόμο σαν έναν παρασκηνιακό χαρακτήρα με ακουστικά, πράγμα που δεν θα βρεις ποτέ έναν βιβλιοθηκονόμο να φοράει, και να μην δίνει σημασία στην ολόκληρη μάχη που διαδραματίζεται πίσω του και καταστρέφει σχεδόν όλη την βιβλιοθήκη. Ένας βιβλιοθηκονόμος που κάνει όντως την δουλειά του δεν θα το άφηνε να γίνει εξαρχής.

Γενικά, δεν ξέρω άμα καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα μετά από όλη αυτήν την έρευνα. Θέλω να πιστεύω ότι, μιας και τώρα έχει αρχίσει να αναδεικνύεται το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει πως το επάγγελμα αυτό είναι κάτι παραπάνω από αυτό που παρουσιάζουν οι ταινίες και ότι τα άτομα που το ασκούν είναι πολύπλευροι χαρακτήρες και δεν μπαίνουν σε ένα συγκεκριμένο καλούπι στερεοτύπων. Σε όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής μου πορείας μέχρι σήμερα έχω γνωρίσει αρκετούς βιβλιοθηκονόμους, επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους, για να σας πω με σιγουριά ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Έχω γνωρίσει τον ροκά βιβλιοθηκονόμο, την ρομαντική, τον συγγραφέα, την επαναστάτρια, την casual, την κομψή, την γριά, την νέα, έχω δει τους κότσους και τις περίτεχνες κοτσίδες και τις απλές λιτές μπούκλες και τα ίσια πρόκα μαλλιά. Έχω συναντήσει ένα πλήθος χαρακτήρων και είναι σχεδόν υποτιμητικό να προσπαθεί μια ολόκληρη κοινωνία, μιας και είπαμε ότι ο κινηματογράφος τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία και τις πεποιθήσεις της, να πιστεύει και να δέχεται μόνο ένα είδος βιβλιοθηκονόμου: τον αυταρχικό, παλαιών αρχών και αδέσμευτο. Μάλλον ήρθε η στιγμή τα μυαλά μας να προχωρήσουν μπροστά.

dearestexhaustedbrahmanbull-size_restricted

Ταινίες που ανέφερα

  • Adventure. (1945). [film] United States: Victor Fleming.
  • An Extremely Goofy Movie. (2000). [film] United States: Douglas McCarthy.
  • Chainsaw Sally. (2004). [film] United States: Jimmyo Burril.
  • Fast and Loose. (1939). [film] United States: Edwin L. Marin.
  • Forbidden. (1932). [film] United States: Frank Capra.
  • Foul Play. (1978). [film] United States: Colin Higgins.
  • Good News. (1947). [film] United States: Charles Walters.
  • Harry Potter (film series). (2001). [film] United Kingdom: Chris Columbus.
  • Horror of Dracula. (1958). [film] United Kingdom: Terence Fisher.
  • It’s a Wonderful Life. (1946). [film] United States: Frank Capra.
  • Love Story. (1970). [film] United States: Arthur Hiller.
  • Matilda. (1996). [film] United States: Danny DeVito.
  • Monsters University. (2013). [film] United States: Dan Scanlon.
  • Murder, She Said. (1961). [film] United Kingdom: George Pollock.
  • National Treasure. (2004). [film] United States: Jon Turteltaub.
  • National Treasure: Book of Secrets. (2008). [film] United States: Jon Turteltaub.
  • No Man of Her Own. (1932). [film] United States: Wesley Ruggles.
  • Only Two Can Play. (1962). [film] United Kindom: Sidney Gilliat.
  • Pagemaster. (1994). [film] United States: Joe Johnston.
  • Party Girl. (1958). [film] United States: Nicholas Ray.
  • Personals. (1990). [film] United States: Steven Hilliard Stern.
  • Storm Center. (1956). [film] United States: Daniel Taradash.
  • The Blot. (1921). [film] United States: Lois Weber.
  • The Gun in Betty Lou’s Handbag. (1992). [film] United States: Allan Moyle.
  • The Librarian: Curse of the Judas Chalice. (2008). [film] United States: Jonathan Frakes.
  • The Librarian: Quest for the Spear. (2004). [film] United States: Peter Winther.
  • The Librarian: Return to King Solomon’s Mines. (2006). [film] United States: Jonathan Frakes.
  • The Mummy Returns. (2001). [film] United States: Stephen Sommers.
  • The Mummy. (1999). [film] United States: Stephen Sommers.
  • The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. (2008). [film] United States: Stephen Sommers.
  • The Music Man. (1962). [film] United States: Morton DaCosta.

Βιβλιογραφία

Acerro, H. (2001). The Librarian Stereotype in Current Films. Information Science 209.

El.wikipedia.org, (2014). Κινηματογράφος. [online] Available at: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82 [Accessed 29 Dec. 2014].

Emp.byui.edu, (n.d.). Librarians in the Movies. [online] Available at: http://emp.byui.edu/raishm/films/agroup.html [Accessed 11 Jan. 2015].

Foster, J. (2006). A catalogue of clichés: Tevis, Ray, and Trevis, Brenda The image of librarians in cinema, 1917–1999. Jefferson, NC: McFarland and Company, 2005. US$45.00 soft ISBN 0786421509. The Australian Library Journal, 55(1), pp.87-88.

Harry Potter Wiki, (n.d.). Irma Pince. [online] Available at: http://harrypotter.wikia.com/wiki/Irma_Pince [Accessed 9 Jan. 2015].

Heart and Souls. (1993). [film] United States: Ron Underwood.

Kirkendall, C. (1986). Of Princess Di, Richard Dawson, and the Book Review Digest (how bibliographic instruction librarians are changing stereotypes of librarians). Research Strategies, 4(40), p.2.

Librarians in the Movies. (2001). [Blog] Libraries in Popular Culture. Available at: http://besser.tsoa.nyu.edu/impact/f01/Focus/Image/Heather/topic.htm [Accessed 14 Jan. 2015].

Monsters, Inc. Wiki, (2013). Librarian. [online] Available at: http://monstersincmovies.wikia.com/wiki/Librarian [Accessed 10 Jan. 2015].

Reel Librarians, (2013). Reel Librarians. [online] Available at: http://reel-librarians.com/ [Accessed 9 Jan. 2015].

Rickipedia: The Mummy Wiki, (n.d.). Evelyn O’Connell. [online] Available at: http://mummy.wikia.com/wiki/Evelyn_O%27Connell [Accessed 14 Jan. 2015].

Walker, S. and Lawson, L. (1993). The Librarian Stereotype and the Movies. MC Journal: The Journal of Academic Media Librarianship, [online] 1(1), pp.16-28. Available at: http://wings.buffalo.edu/publications/mcjrnl/v1n1/image.html [Accessed 10 Jan. 2014].

Wikipedia, (2014). Librarians_in_popular_culture. [online] Available at: http://en.wikipedia.org/wiki/Librarians_in_popular_culture [Accessed 10 Jan. 2015].

Wikipedia, (n.d.). The Librarian: Quest for the Spear. [online] Available at: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Librarian:_Quest_for_the_Spear [Accessed 14 Jan. 2015].

http://www.flickr.com, (2010). Vintage Librarian. [image] Available at: https://www.flickr.com/photos/kelseyphoto/4816800119/ [Accessed 21 Dec. 2014].

Μονιάρου-Παπακωνσταντίνου, Β. (2012). Εισαγωγή στη Βιβλιοθηκονομία.

 

2 σκέψεις σχετικά με το “#swe: Πως παρουσιάζεται ο Βιβλιοθηκονόμος στον Κινηματογράφο (Μέρος 4)

Σχολιάστε