#writing: Update (2) – Οργάνωση των σημειώσεων μου

tumblr_mc9dtvynbr1r1s7izo1_500

Hello people of Earth and beyond.

Είχα την φαεινή ιδέα να αρχίσω να κάνω updates για το γράψιμο, ώστε να έχω μια όθηση παραπάνω για να γράφω. Expose yourself in public in order to push yourself. Εδώ πρέπει να βάλουμε τον ήχο του κοινού που γελάει. Είναι λίγο δύσκολο να κάτσω τον κώλο μου κάτω και να γράψω. Συνεχώς τρέχω με την δουλειά και με άλλες υποχρεώσεις και στο τέλος φτάνω σπίτι μου απλά εξαντλημένη. Εξαντλημένη σωματικά και πνευματικά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχω όρεξη να γράψω τίποτα απολύτως.

Όμως, όσο μπορώ δεν το αφήνω, γιατί μπορεί να μην γράφω αλλά μαζεύω σημειώσεις, μικρά κομματάκια του παζλ. Έτσι στο τέλος θα έχω την μεγάλη εικόνα μπροστά μου και απλά θα πρέπει να γεμίσω τα κενά.

Disclaimer: Προφανώς δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία ή ειδικό. Οτιδήποτε πω παρακάτω είναι πράγματα που βολεύουν εμένα και με βοηθάνε να κρατάω μια οργάνωση στα πράγματα μου (control freak on the loose)

Πρώτον, έχω ένα μεγάλο κλασερ. Εκεί βάζω ότι μου δίνει έμπνευση για τους χαρακτήρες μου, τις τοποθεσίες ακόμα και για τα υπερφυσικά πλάσματα που περιλαμβάνει (φαντασία ftw). Άρα εκεί μέσα μαζεύω εικόνες, φωτογραφίες, πρόσωπα, ακόμα και σημειώσεις από έμπνευση της στιγμή που υπάρχουν σε διάφορες σελίδες στα διάφορα σημειωματάρια μου ή αντζέντες μου ή ακόμα και σε σκισμένα κομμάτια χαρτί και χαρτοπετσέτες. Μπορεί να γράψω κάτι που μου κίνησε την περιέργεια στο πίσω μέρος μιας απόδειξης, θα το φυλάξω και θα το περάσω στο κλασερ.

Εκεί δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ταξινόμηση πάνω στην σειρά των γεγονότων. Κυρίως τα βάζω ανά ημερομηνία (λατρεύω την ταξινόμηση ανά ημερομηνία). Ούτε υπάρχει συγκεκριμένη ταξινόμηση των εικόνων. Απλά τις βάζω όλες και γράφω από πίσω γιατί αποτελεί έμπνευση και για ποιον χαρακτήρα – τόπο – τέρα κτλ.

Δεύτερον, έχω ένα σπυράλ τετράδιο, το οποίο όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπει το μέρος που πάω, το έχω πάντα μαζί μου. Αυτό το έχω ονομάσει «Story Book 1». Γενικά στο δωμάτιο μου έχω τρία κύρια Story Books. Ένα για αυτό το βιβλίο, ένα που μαζεύω πληροφορίες για κάτι αστυνομικά βιβλία που ήθελα κάποια στιγμή να γράψω και ένα γενικό που βάζω όλες τις ιστορίες που έχουν κοπανήσει το κεφάλι μου σε όλο το διάστημα της ζωή μου (το ονομάζω The Great Stories of Erato, γιατί κατά βάθος είμαι πολύ ταπεινός άνθρωπος xD).

Σε αυτό, λοιπόν, το βιβλίο έχει κατανεμηθεί η ιστορία που γράφω. Εκεί έχω αναπτύξεις των χαρακτήρων μου. Τα διαγράμματα μου. Τις αλλαγές στα διαγράμματα εμφανές με άλλο χρώμα για να βλέπω και την εξέλιξη του βιβλίου (καθάρα για δικιά μου διασκέδαση επειδή είμαι αρκετά περίεργη κοπέλα). Έχω αναλύσεις τόπου, χόρου, πλοκής. Καταγράφω όλες τις εμπνεύσεις που μου έρχονται πάνω στο βιβλίο, ώστε να της ψάξω αργότερα να δω τι μου κάνει. Έχω την περίληψη, όπως βρίσκεται στο μυαλό μου (αλλαγμένη καμιά δεκαριά φορές). Περιέχονται και κάποια αποσπάσματα από σκηνές, τις οποίες έχω σκεφτεί σε κανένα λεωφορείο ή μπάνιο ή γενικά σε ένα άσχετο μέρος και τις έχω μεταφέρει εκεί, ώστε να έχω μια οπτική επαφή  των γραπτών μου. Πολλές σκηνές είναι ξαναγραμμένες και βλέπεις πάνω επικεφαλίδες τύπου «Σκηνή Τάδε – Τόπος Τάδε – (Αριθμός)». 

Το τετράδιο με βοηθάει υπερβολικά πολύ γιατί τα έχω όλα μπροστά μου χωρίς να ψάχνω τα χιλιάδες γραπτά που έχω πεταμένα σε όλο το δωμάτιο και στην τσάντα μου και στο σαλόνι και στην κουζίνα και….. νομίζω πιάσαμε το νόημα.

Τρίτον, ο εκτυπωτής είναι ο καλύτερος μου φίλος. Δεν ξέρω άμα γνωρίζεται, που σίγουρα δεν γνωρίζετε, έχω πλάγια επικονδυλίτιδα (πονάει πολύ σας λέω). Αυτό καθιστά αδύνατο να αντιγράφω ότι έχω γράψει σε Google Docs, τα οποία βολεύουν πολύ άμα έχεις πρόσβαση σε διάφορους υπολογιστές, ή σε Word αρχεία. Δεν μιλάω για το κυρίως βιβλίο  (θα σας πως σε άλλο ποστ για αυτό) αλλά μιλάω ξανά για σκηνές, αναλύσεις χαρακτήρων, κάποια σημεία της πλοκής και τα λοιπά. Όπως έχω πει μάλλον εκατομμύρια φορές μέχρι στιγμής, θέλω να τα έχω όλα οργανωμένα σε ένα σημείο για να έχω μια καλύτερη οπτική επαφή με όλες τις σημειώσεις μου.

Έτσι τα εκτυπώνω και τα προσθέτω στο κλασέρ μου. Αρχικά τα κόλαγα στο τετράδιο αλλά δεν βόλευε αρκετά γιατί πέρνανε κάποια κλίση οι σελίδες και άρχιζε να πιάνει περισσότερο χώρο από όσο θα έπρεπε. Ή τα γράμματα ήταν αρκετά μικρά για να χωρέσει ένα Α4 στις σελίδες ενός Α5 τετραδίου.

Τέταρτον, με τις σημειώσεις έχεις τελειώσει. Τι άλλο πια να κάνει, πραγματικά είμαι αρκετά υπερβολική ώρες ώρες. Για μένα σημαντικό μέρος της οργάνωσης του μυθιστορήματος μου είναι το πως φτιάχνω τον φάκελο του κάθε χαρακτήρα μου. Έχω ένα template όπου καταγράφω τα γενικά χαρακτηριστικά, από την εξωτερική εμφάνιση μέχρι και τα πιο ιδιαίτερα σημεία του χαρακτήρα του. Αυτό από μόνο του δεν με ικανοποιεί. Βρίσκω διάφορες φωτογραφίες από το internet ως reference για την εξωτερική του εμφάνιση, το οποίο καταλήγει σε κολάζ τις περισσότερες φορές καθώς προφανώς δεν μπορείς να βρεις ακριβώς την φάτσα του χαρακτήρα σου, είναι λίγο αδύνατο. Το ίδιο κάνω και στις τοποθεσίες.

Η αδερφή μου πρόσφατα μου πρότεινε (είναι γραφίστρια) να φτιάχνω moodboard για τον κάθε χαρακτήρα μου, ώστε να έχω και μια πιο abstract οπτική του κάθε χαρακτήρα γενικά. Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα, αλλά είμαι μια πανέξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Πέμπτον, υπάρχει και άλλο ένα πράγμα που θέλω να κάνω αλλά ακόμα δεν έχω βρει χρόνο. Με λίγα λόγια αυτό που θα σας πω είναι κυρίως στην ιδέα και όχι στην πράξη.

Θέλω να καταγράψω τα διάφορα βασικά γεγονότα που έχω σκεφτεί και να τα κολήσω στον τοίχο του δωματίου μου, με την σειρά που πρόκειται να γίνουν, ενώνοντας τα με κλωστές. Από εκεί θέλω να τα αναλύω τα κάθε γεγονότα με περισσότερες πληροφορίες και διακλαδώσεις ώστε να έχω μια οπτική όλου του βιβλίου.

Αυτήν την ιδέα την άκουσα στο σεμινάριο «Φανταστική κοσμοπλασία: από την ιδέα στη σχεδίαση και δημιουργία» της Κιάρα Καλούντζη, που έγινε στο Φαntasticon 2017. Την επεξεργαζόμουν από τότε και μου άρεσε αρκετά. Τώρα απλά ψάχνω χώρο και χρόνο για να την θέσω σε λειτουργία.


Αυτά γενικά για αυτό το επεισόδιο του «Γράψτε με την Ερατώ» (γελάω). Επαναλαμβάνω ότι απλά μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι σωστό. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι υπερβολικό και ότι μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία για να αποφύγω την πραγματική ουσία ενός βιβλίου, το γράψιμο του. Δεν πειράζει όμως, θα έχω και γαμώ τις σημειώσεις για άμα γίνω ποτέ διάσημη (insert evil laughter).

Μέχρι όμως να γίνω διάσημη μπορείτε να ακολουθήσετε τις ιστορίες μου στο Wattpad. Αυτό το διάστημα θα δείτε ότι ανεβάζω συχνά πυκνά κεφάλαια σε μια ιστορία μου: Η πεντάμορφη και τα τέρατα. Ρίχτε μια ματιά και αφήστε κανένα σχόλιο ή like, όπως και κάτω από αυτό το ποστ μαζί με τις δικές σας ιδέες για οργάνωση των γραπτών σας.

Μέχρι το επόμενο άρθρο διαβάστε αρκετά, γράφτε πολύ και τα σας φιλώ γλυκά! Tootles!

5 σκέψεις σχετικά με το “#writing: Update (2) – Οργάνωση των σημειώσεων μου

  1. Ωραιες ιδέες αυτο με το moodboard για τον καθε χαρακτήρα και αυτό με τα γεγονότα στον τοιχο που θα ενωσεις με κλωστη. Πιστευω όλα ειναι σωστα για τον κάθε συγγραφεα. Ότι τον εξυπηρετει καλύτερα. Εγώ δεν έχω αποκόμματα τετραδια κτλ . Απλά γράφω οτι μου ερθει στις σημειωσεις του κινητου και απο εκει τις μεταφερω στον υπολογιστή οπου και τις δουλευω. Καμια φορά αν εχω κλειστο το κινητο σημειωνω σε χαρτοπετσετα. Εχει σωσει κοσμο η χαρτοπετσετα χαχα… ❤ ❤

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s