#booktalk: Δαιμονικές Μηχανές

Hello people of earth and beyond και καλωσορίσατε σε ένα ακόμα επεισόδιο Me and my books. Σήμερα θα συζητήσουμε μία από τις πιο αγαπημένες μου σειρές ever (μαζί με την Ruby Red-Αγάπη πέρα από τον χρόνο). Είναι τριλογία και λέγεται -αν δεν καταλάβατε ακόμα από τον τίτλο- Δαιμονικές Μηχανές (The infernal Devices)  της Κασσάνδρα Κλερ από τις εκδόσεις Platypus εδώ στην Ελλάδα.

infernal-devices-covers1

Cassandra,C. (2017). Κουρδιστός Άγγελος. Αθήνα: Πλατύπους.

Cassandra,C. (2017). Κουρδιστός Πρίγκιπας. Αθήνα: Πλατύπους.

Cassandra,C. (2017). Κουρδιστή Πριγκίπισσα. Αθήνα: Πλατύπους.

“It isn’t against the Law to be an idiot.” 

― Cassandra Clare, Clockwork Angel

Τώρα θα μου πείτε γιατί όχι κάθε βιβλίο ξεχωριστά και κάνει τώρα μία σούμα. Θα απαντήσω αμέσως. Αυτήν την σειρά την έκανα μαραθώνιο πέρσι το καλοκαίρι, δηλαδή ένα χρόνο πριν φτιάξω το blog αυτό. Για αυτόν το λόγο στο μυαλό μου είναι όλο μαζί σαν μια ταινία. Μην με ρωτήσετε τι γίνεται στο πρώτο, τι στο δεύτερο και τι στο τρίτο. Για μένα όλα έχουν γίνει σε ένα τεράστιο βιβλίο.

Ας πούμε πρώτα περί τίνος πρόκειται.

Η ιστορία ξεκινάει με την δεκαεξάχρονη Τέσα Γκρέι (καμιά σχέση με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κρίστιαν Γκρέι) η οποία φτάνει στην Αγγλία κατά την διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτόριας. Με λίγα λόγια είναι βικτοριανής εποχής και με στοιχεία steam punk (Τρελαίνομαι). Φτάνει λοιπόν στην Αγγλία από την Αμερική για να βρει τον αδερφό της. Αντί για την γλυκιά family reunion όμως την απαγάγουν δύο τύπισσες, η οποίες είναι μάγισσες. Έτσι μπλέκεται στον Κόσμο του Σκότους του Λονδίνου, όπου βρικόλακες, μάγοι και άλλα υπερφυσικά όντα τριγυρνούν στους δρόμους, όχι και τόσο ανενόχλητα καθώς υπάρχουν οι Κυνηγοί των Σκιών.

Οι Κυνηγοί των Σκιών είναι μια ομάδα πολεμιστών, μισοί άγγελοι μισοί άνθρωποι αλλιώς γνωστοί και ως Νεφελίμ, με αποστολή να απαλλάξουν τον κόσμο από τους δαίμονες.

Πρωταγωνιστές, εκτός από την Τέσα, είναι η οικογένεια Κυνηγών των Σκιών, οι οποίοι διαχειρίζονται το ινστιτούτο του Λονδίνου και έσωσαν την Τέσα (not so spoiller alert). Καθώς εκείνη βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, γοητεύεται από δύο κολλητούς φίλους, τον Will Herondale και τον Jem Carstairs, και διχάζεται ανάμεσα τους. Το goodreads αναφέρει: «γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η αγάπη μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη μαγεία από όλες». Εγώ αναφέρω ότι: γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν έχουν όλοι τις καλύτερες προθέσεις. Α και Will for life…. μπορεί και Jem… Arggggg…

“Was this what it meant to love someone? That any burden was a burden shared, that they could give you comfort with a word or a touch?” 

― Cassandra Clare, Clockwork Prince

Απλά τα λάτρεψα αυτά τα βιβλία. Love Tringle. Ανατροπές. Δραματικά backstories και εξελίξεις που δεν φαντάζεσαι, η Κασσάνδρα Κλερ έφτιαξε ένα αριστούργημα. Δεν είναι η πρώτη σειρά που διαβάζω δική της, ούτε η πρώτη που έχει γράψει σε αυτόν τον κόσμο. Πρώτη ήταν τα Θανάσιμα Εργαλεία (The Mortal Instruments) αλλά είπα να το πάω χρονολογικά, καθώς οι Δαιμονικές Μηχανές είναι χρονολογικά πρώτες σε αυτόν τον κόσμο.

“Not all that is mortal is useless.” 

― Cassandra Clare, Clockwork Princess

Γενικά η γραφή της είναι πολύ καλύτερη από τα πρώτα της αλλά επίσης πολύ περιγραφική. Μπορεί να μπεις μέσα στην ιστορία. Να νιώσεις ότι νιώθουν οι χαρακτήρες. Την καρδιά της Τέσα που ραγίζει. Την στεναχώρια του Γουιλ. Την κατάθλιψη του Τζεμ. Τα νεύρα της Τζέσαμιν. Έχεις ποικιλία χαρακτήρων με διαφορετικές προσωπικότητες ο καθένας. Είναι η Σαρλότ που αποτελεί την «μαμά» της περίεργης αυτής οικογένειας (23 είναι η κοπέλα όχι πραγματική μαμά) και η πρώτη γυναίκα υπεύθυνη ινστιτούτου. Έχεις τον Χένρι, άντρα της Σαρλότ, που, αν και γεννημένος σε μία περίοδο χωρίς αρκετές τεχνολογικές ανακαλύψεις, άρχισε να φτιάχνει συσκευές για να βοηθάει τους γύρω του, αλλά και τις αποστολές. Είναι τα αδέρφια Lightwood, που αν και αδέρφια διαφέρουν αρκετά. Ο Gideon Lightwood που είναι χαμηλών τόνων και ο Gabriel Lightwood που είναι ισχυρογνώμων και πεισματάρης. Αχ και η αγαπημένη μας Sophie, η οποία αν και με μια τεράστια ουλή στο πρόσωπο της, συνεχίζει να είναι μία από τις ομορφότερες κοπέλες στο βιβλίο.

Ακόμα και ο ίδιος κακός δεν είναι όπως όλοι οι άλλοι. Είναι ο κακός που μπορείς να συναντήσεις στην καθημερινή ζωή σου. Ένας συνάδελφος, μία συμφοιτήτρια ακόμα και κάποιος φίλος.

All in all είναι μια σειρά που δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά πριν βουτήξεις μέσα της. Αρκεί να ξέρεις τα βασικά. Μάγοι και βρικόλακες και λυκάνθρωποι και ξωτικά και φαντάσματα και άλλα υπερφυσικά όντα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προκαλέσουν την καλύτερη εμπειρία που υπάρχει.

Επίσης υπάρχει ο Will και ο Jem. Πραγματικά πρέπει να το διαβάσετε μόνο για αυτούς τους δύο. Ο Will με τον σαρκασμό του είναι απλά ένα cinnamon bun που όλοι πρέπει να προστατεύσουμε. Ο Jem με την ηρεμία του και το βιολί του (όντως παίζει βιολί), καχεκτικός αλλά ότι καλύτερο υπάρχει. Αχ Τέσα έχεις μια δύσκολη επιλογή.

“It was books that kept me from taking my own life after I thought I could never love anyone, never be loved by anyone again.”

― Will Harondale, Clockwork Prince

Βασικά, είναι μια ιδέα που η συγγραφέας έχει αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται. Προειδοποιώ είναι άκρως εθιστικό.


Αυτά για σήμερα και καλωσορίσατε στην σειρά: Πόσο η Ερατώ λατρεύει την Κασσάνδρα Κλερ! Να περιμένετε και άλλο booktalk για τα βιβλία της.!

Μέχρι την επόμενη φορά σας φιλώ :*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s